Volledig scherm

Column: Geboorte

Goeie actie hoor, van die Deense reisorganisatie Spies Travel: gratis babyspullen beloven aan een ieder die kan bewijzen dat ze op vakantie in blijde verwachting is geraakt. Een nobele stunt ook: alles in het werk stellen om de vergrijzing tegen te gaan. Maar wel uitgaande van de boude veronderstelling dat mensen op vakantie vaker de liefde bedrijven dan normaal.

Zelf denk ik dat het meer met de tijd van het jaar te maken heeft. Recente (Nederlandse) cijfers van het CBS bevestigen dat. In juli raken de minste vrouwen zwanger (veuls te warm), in november de meeste.

De eerste nachtvorst dient zich doorgaans in die periode aan. En wat is er nou zaliger dan in die kou tegen elkaar aan te kruipen, met alle gevolgen vandien!

Zelf had ik het eigenlijk liever voor me gehouden wanneer ik verwekt en vervolgens geboren ben. En had ik het stellige voornemen om stiekem eens een jaartje over te slaan. Maar ja, Facebook, hè. Nog voordat ik gisterochtend een werkelijk ontzettend lekker verjaardagsontbijtje op bed kreeg, stroomden de eerste felicitaties al binnen via social media.

Van vrienden en kennissen van nu en heel vroeger. Van familie, neven in den vreemde. Zelfs van oud-leraren, en van collega’s met wie ik een kwart eeuw geleden op perstribunes bivakkeerde.Kroegmaten uit vervlogen, wilde tijden waren me niet vergeten, net zo min als klasgenoten van de lagere en middelbare school en liefjes van weleer.

Bovendien kreeg ik - nog voor het krieken van de dag - een verjaardagsgroet van mijn ultieme voetbalheld! Ik geef toe: op deze manier was het záálig om jarig te zijn. Daarom dank ik mijn ouders. Zij waren 9 september 1958 niet op vakantie. Maar het was dusdanig rotweer, dat ze die avond lekker vroeg onder de veren zijn gekropen.

Met alle gevolgen vandien...

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.