Volledig scherm

Column: Fietser

Waar denk je als eerste aan bij het horen van de naam Nederland? Niet aan kaas, tulpen of Johan Cruijff. Nee, aan de fiets.

De wereld staat in brand, maar in Breda vieren we feest: we nemen de eerste fietsstraat in gebruik. Er zullen in het hele land vele fietsstraten volgen. Auto’s, wacht maar netjes op je beurt, allemaal opzij voor ons stalen ros!

In de Verenigde Staten is een potje ordinair modderworstelen aan de gang met als inzet de machtigste functie op aard. En wat doen wij intussen? Wij gaan lekker met z’n allen naar Chaam om onze wielerhelden Tom, Stef en Bauke aan te raken.

In Frankrijk wordt nota bene in een godshuis deze week een priester bruut de keel doorgesneden. En wat doen wij? Wij gaan ook naar de kerk, maar dan om een kaarsje te branden voor Tom, opdat zijn pols maar snel geneest en hij ons straks in Rio een gouden wielermedaille kan bezorgen.

In Lage Zwaluwe blijkt een Syrische vluchteling spoorloos verdwenen te zijn. Om de een of andere reden bevreemdt het mij niet dat deze man uitgerekend in de Zwaluwse Groningenlaan met de noorderzon is vertrokken.
Wat wel verbazing wekt, is hoe. De Syriër Abdul is op zondag 24 april, midden tijdens de lokale Havenfeesten, er tussenuit gepiept op een fiets!! Dat dit ons verrast, zegt iets over onszelf. ‘Een Syriër op een fiets, hoe vind je zo iets?’ Die bekrompen gedachte.
Maar het zegt nog veel meer over die eenzame fietser Abdul. Dat hij de fiets als vervoermiddel koos, wijst erop dat hij volledig ingeburgerd was. Nederlandser kan toch niet?!

Nu maar hopen dat Abdul niet in zeven sloten tegelijk fietst. En dat hij snel een teken van leven geeft. Dan kunnen wij ons weer onbezorgd concentreren op andere zaken. Zoals fietsvakanties en wielerkoersen.

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.