Volledig scherm

Column: Exclusief

Bij ons op de biljartclub zijn vrouwen uitgesloten. Yep, dat riekt naar discriminatie. Daarom hebben wij destijds bij de oprichting geen regel op papier gezet. Daar kunnen ze je op pakken. Voor je het weet, stapt er eentje naar de rechter en eist haar plek op aan ons laken.

Het is niet dat wij niet van vrouwen houden. Integendeel: we hebben het vaak over ze, de meesten zijn zelfs liefhebbers. Maar het is buitengemeen prettig een avondje onbekommerd masculien te kunnen keuen en te ouwehoeren. Over het beste bier, de lekkerste leverworst, Tweede Kamerleden zonder mening en toch een wachtgeldgarantie, dartende dikkerds die denken topsport te bedrijven, kerstbomen mét en zonder kluit, seks mét en seks zonder prostaatprobleem...

En dat allemaal zonder je buik in te hoeven houden omdat er gelukkig even geen dames bij zijn. Nou ja, eigenares Rietje, maar die houdt van ons échte mannen, weet wat zwijgen is en gooit ons er ook subiet uit als zij het beu is. Onder haar ogen en oren komt alles op de biljarttafel.

Dus ook de Franse cafés waar vrouwen kennelijk worden geweerd omdat de mannen hen er niet bij willen hebben sinds die kerels nu eenmaal geloven dat vrouwen thuis horen. We hebben er even over gestemd bij BV Eerste Keus en unaniem besloten dat dát niet kan. Vrouwen zo weigeren, is discriminatie.

Los van de vraag waarom je met die mannen in één kroeg zou willen gaan zitten, moet het wel kunnen. Cafés die mensen buiten houden op basis van sekse, kleur of geloof, moet je meteen de vergunning ontnemen. Of daarmee de kwestie is opgelost, blijft lastig, maar dat doet aan het principe niet af.

Onze biljartboys hebben inmiddels stilzwijgend besloten katholieken, protestanten, gereformeerden, joden en moslims niet op voorhand te weigeren. Behalve kerels die slecht zijn voor hun vrouw, die komen er bij ons niet in. En vrouwen... Natuurlijk mogen ze komen kijken. Dan houden wij onze buik wel weer even in.