Volledig scherm

Column: Erwtensoep

Zouden ze op Proxima b ook kranten volschrijven over zomerse warmterecords? Ik denk het niet, het klimaat is er heel anders dan op aarde. En deze ‘nieuwe’ planeet heeft waarschijnlijk geen seizoenen. Ontdekten geleerde dames en heren, op vier lichtjaren afstand.

Als ik één keer in de zoveel tijd een bericht lees over ‘mogelijk leefbare’ planeten, voel ik kort een zekere opwinding: stel je toch voor dat het waar is! Maar al snel overheerst: jaja, dat zal wel... Wishful thinking, komkommertijd, typische tropenkolder.

Ik houd deze dagen liever het hoofd koel. Dat kan - zo leren we van andere wijsneuzen - door veel water te drinken en op te letten met eten. ‘Ga voor licht verteerbare maaltijden. Dat kost je lichaam minder energie. Hoe harder je lichaam moet werken, hoe
warmer je het krijgt’, is één van de vele tips.

Ze zijn vaak tegenstrijdig. De een zegt dat je louter koude gerechten moet eten, zo daalt je eigen temperatuur. De ander zweert bij warm én heet eten. Van een paar extra lepels sambal ga je zweten, dan koel je ook af.

Zelf heb ik bij tropisch weer wat minder appetijt, ik vermoed door de grotere hoeveelheid vocht die ik tot me neem.

Om die laatste reden was ik woensdag bij de grootgrutter. Voor wat koele drankjes uit de categorie licht alcoholisch. Achter mij schoof een man aan. Hij legde slechts één ding nonchalant op de loopband bij de kassa. Ik keek eerst naar het artikel, toen naar hem.

Het duizelde, had ik nou tóch last van hitte-hallucinaties? Ik keek weer naar de loopband en heel voorzichtig nog een keer naar hem. Hoewel hij er doodnormaal uitzag, kon ik door zijn aankoop maar één ding concluderen: die vent komt van Proxima b!

Terwijl ik in lichte verwarring mijn spullen pakte, rekende hij af en liep naar buiten, de zinderende hitte in. Met zijn pak erwtensoep.