Volledig scherm

Column: Drie gratiën

Haar vader zei op 10-jarige leeftijd tijdens een foto-uurtje: ‘Nederlandse pers, opgerot!’ In die tijd deden ze in koninklijke kringen blijkbaar nog niet aan mediatraining.

Kroonprinses Amalia is inmiddels twee jaar ouder dan haar vader destijds én ogenschijnlijk veel wijzer. Op de vraag van reporter Dionne Stax wat ze tijdens Koningsdag in Zwolle het leukste vond, gaf ons vorstelijke beugelbekkie een zeer diplomatiek antwoord: ‘Daar kan ik nog niet over oordelen, ik heb nog niet alles gezien.’ Kijk, daar scoor je punten mee!

‘Zij is een beetje slim’, zal moeder Máxima ’s avonds tevreden en plagerig tegen haar man gezegd hebben voor het slapen gaan. Hun middelste dochter Alexia, rebels spijkerjackie aan, durfde wel een hoogtepunt te noemen: ‘Ik vond de parade eigenlijk wel het leukste.’ Eerlijkheid, ook daar steel je harten mee. Net als met de van haar moeder geërfde blik van de jongste spruit Ariane bij háár antwoord op de vraag wat ze het leukste vond: ‘Alles.’

Het draagvlak voor een monarchie mag volgens een vóór Koningsdag gehouden enquête afgenomen zijn, het zal me niet verbazen als het ná Zwolle juist weer is toegenomen. Het horlepieperige hossen op de klanken van Typhoon zorgde voor enige plaatsvervangende schaamte, verder was deze Koningsdag ‘prachtig’, vond ook Willem-Alexander.

Hij zal vooral trots geweest zijn op zijn drie gratiën, die de show stalen op zijn verjaardag. Nu maar hopen voor hem dat de A3’tjes ook in hun aanstaande puberteit dit jaarlijkse verplichte nummer leuk blijven vinden. Of komt er toch een dag dat ze de woorden van hun toen 10-jarige vader zullen herhalen?