Volledig scherm

Column: Doorgestoken taart

Heel Holland Bakt beleeft morgen - helaas zonder Roosendaalse Manuela - zijn slotaflevering. Stel je nu eens voor dat een van de finalisten bij voorbaat zegt: „Als een ander wint, pik ik dat niet. Dan is er vals gespeeld.” Het zou niet de vraag zijn óf maar hoe hard we zo’n koekenbakker zouden uitlachen.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn beslist geen tv-serie. Toch doet één kandidaat alsof dat wel zo is. Want toen hem deze week werd gevraagd of hij straks een eventueel verlies accepteert, weigerde Donald Trump botweg te antwoorden. „Ik laat het dan wel weten”, zei hij. „Ik hou jullie in spanning.” Alsof het de cliffhanger aan het eind van een aflevering betrof: kijk volgende week weer!

Je hoort vaak dat Hillary Clinton ook niet zo’n beste presidentskandidaat is. Dat is een vorm van valse gelijkstelling.

Waren Donald en Hillary deelnemers aan Heel Holland Bakt, dan fabriceerde Clinton misschien slappe patisserie. Trump zou niet alleen ‘oneerlijk’ naar de jury roepen, de kijkcijfers betwisten, de presentator beledigen, de afkomst van een concurrent in twijfel trekken, zijn eigen hoofd op iedere taart afbeelden en zonder enig bewijs beweren dat de rest vooraf elk recept had mogen inzien...

Hij zou ook nog de cake van zijn opponenten vergiftigen en dat een kwajongensstreek noemen.

Allebei even erg? Mooi niet. In de keuken van de wereldpolitiek heb ik liever de wheelende en dealende, koelkast-achtig kil glimlachende Clinton dan zo’n eeuwig aangebrande aansteller zonder incasseringsvermogen. Die laatste zou ik nog niet aan de voorverwarmknop van mijn oven laten zitten, laat staan aan de bediening van een arsenaal kernbommen.

Wie niet tegen zijn verlies kan, is namelijk niet altijd een winnaarstype. Soms is zo’n persoon gewoon een gevaarlijke gek.