Volledig scherm

Column: Discriminatie

Over ongeveer een week ben ik weer een jaartje ouder, deo volente. Ik weet het, dat is geheel en al mijn probleem, niet het uwe. Toch begin ik erover.

En wel omdat ik blijkbaar in een leeftijdscategorie ben beland, die uitnodigt om te discrimineren. Ben toch wel heel benieuwd hoe ze bij DENK denken over wat mij deze week is overkomen!

Ik ben op zoek naar een nieuw jasje. Een jack of jekker heette dat in mijn tijd. Niet te warm, niet te luchtig, vooral te gebruiken in voor- en najaar. Ik loop een willekeurige boetiek binnen en vraag aan de piepjonge bediende of ze ook herenjacks verkoopt. „Een beetje zoals deze”, zeg ik en wijs op het in mijn ogen sportieve én zeer jeugdige jasje van katoen dat ik draag en dat er door z’n slijtageplekken reuzestoer uitziet.

Het deerntje bestudeert heel even de adonis tegenover haar en zegt vervolgens: „Ik denk dat u beter naar een andere zaak kunt gaan, waar ze kleding voor oudere mensen hebben. Wat hier hangt, is toch meer voor jongeren.”

Ik ben met stomheid geslagen. Mij wordt in feite dus fijntjes verboden iets te kopen en tevens de deur gewezen. Omdat ik geen 18 en ook geen 38 meer ben...

‘Opzouten ouwe, je jaagt mijn jonge klanten weg’, denkt ze vast. Murw geslagen wankel ik de winkel uit en denk heel even: mij zie je niet meer terug, wicht!

Toch wel. Vijf minuten later word ik namelijk even verderop geholpen door een voorkomend, even jong meisje. En koop bij haar een reteruig lederen retro-jack. „Het komt uit Italië, dit is echt weer helemaal in!”, glundert ze.

Ik geef haar nog net geen zoen, reken af en zweef terug naar de boetiek ‘voor jongeren.’

Zet mijn kraag à la James Dean omhoog en loop een paar keer langs de ingang tot ik zeker weet dat het dekselse, discriminerende deerntje binnen me gezien heeft.