Volledig scherm

Column: Dijkhoffs dekbed

Brussel is een scheldwoord geworden, klonk het bij de Nassaulezing in Breda. Nee, niet die van dinsdagavond met Klaas Dijkhoff. Vier jaar geleden al. Europees president Herman Van Rompuy zei het; hij had wel door dat ‘zijn’ EU niet meer zo populair was. Maar evengoed noemde hij de Europese eenwording onomkeerbaar.

No way back, voegde hij er in het Engels aan toe. Dat klinkt nu, in het licht van de Brexit, nogal ironisch.

De stemming binnen de EU is er in die vier jaar niet gezelliger op geworden. Illustratief is een uitspraak van Dijkhoff in deze krant. ‘Ik slaap niet onder een blauw dekbed met gele sterren of zo’, wilde de Bredase bewindsman nog even kwijt. We moesten vooral níet denken dat hij van de EU hield, zeg, stel je voor! Anno 2016 is iedereen euroscepticus.

Dat wordt nog wat, wanneer dat Nexit-referendum er echt komt. Wat als de VVD dan als grootste regeringspartij het voortouw moet nemen voor een ‘blijven’- campagne? Zouden de liberale kopstukken dan nog steeds over de Europese Unie praten met de warmte van een viersterrenvriezer? En verwacht Rutte dan serieus een andere uitslag dan bij de Oekraïneraadpleging?

Politici zijn bang geworden voor hun eigen opvattingen. Ze nemen de klacht dat ze niet luisteren zó serieus, dat ze vooral met woeste winden meewaaien.

De Britse premier Cameron is het pijnlijkste voorbeeld. Tegen een Brexit, maar te schijterig om vol voor dat standpunt te gaan: ‘Als je mij kiest, mogen jullie het zeggen...’ Zo win je de verkiezingen, maar bereik je niets.

Mij kan het beddengoed van Bredase Klaas uiteraard weinig schelen. Maar hij en andere voorstanders van EU-lidmaatschap moeten niet verbaasd zijn als hun lauwe, afstandelijke houding overslaat op de kiezers.

Het is je eigen chagrijn, stupid.

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.