Volledig scherm

Column: De zelfdelver

Een in de achtertuin begraven familielid: zoiets verwacht je in een misdaadbericht. Foto erbij van rechercheurs in witte pakken. Verdachte voorlopig in voorarrest. Buren die hem altijd zo vriendelijk vonden.

Toch gaat het in het geval van Frenk Windels helemaal niet om moord of een ander misdrijf. Zijn vrouw stierf een natuurlijke dood, en hij poseert dan ook zonder gêne bij haar graf. In zijn achtertuin, dat dan weer wel. Logische laatste rustplaats, vindt hij. De gemeente Brunssum denkt daar net wat anders over.

Heeft de weduwnaar gelijk? Er bestaan tuinen, volgeplempt met Laven en andere illegale Eftelingbeeldjes, waar je nog niet dood gevonden wil worden. Maar verder klinkt zijn idee best sympathiek. Het is een manier om je geliefde dicht bij je te houden en wellicht bloeien de bloemen zo net wat mooier. We máken immers niet alleen mest, we zijn het uiteindelijk ook.

Goed, misschien hebben privégraven een paar nadeeltjes. Zo zou ik uitkijken met huisdieren. ‘Nee Fikkie, leg terug! Het spaakbeen van opoe is niet om op te knagen.’ En ze lijken me lastig bij een eventuele verkoop van je pand. ‘Lijken in de kast? Nee hoor. Daar niet...’

Wel dodelijk voor de uitvaartbranche natuurlijk, als iedereen dit gaat doen. De schoorsteen moet ook daar blijven roken. Al zie ik het aantal tuincrematies niet zomaar toenemen; daarvoor is toch al gauw een forse vuurkorf nodig. Bouwmarkten kunnen juist profiteren van thuisuitvaarten. Een beetje zelfdelver kan wel een stevige schop gebruiken.

Windels heeft alleen een schop onder zijn kont nodig, vindt zijn gemeente. Maar moet hij nu werkelijk zijn teerbeminde terug naar boven halen? Dat klinkt pas echt luguber. Ik gok op een schikking. Boete voor de goedbedoelende begraafburger, legalisering van het tuingraf. Daarna: zand erover.

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.