Volledig scherm
BNDS Column Ad Pertijs

Column: De indiaan

Bij zijn aantreden als trainer van NAC liet Stijn Vreven weten dat zijn periode als woeste voetbal-indiaan ver achter hem ligt. Alleen de passie van toen is er nog, voegde hij er aan toe. ‘Niet die gekke dingen’. Hij zegt een betere trainer te willen worden dan hij was als de onstuimige verdediger, die een bloedhekel had aan frivole aanvallers.

Hij wil de filmpjes van toen niet meer terugzien. In Utrecht doen ze niet anders. Daar smullen ze nog altijd van de Stijn Vreven die buitenspelers en spitsen als lappenpoppen door de Galgenwaard deed vliegen.

‘Het gaat om de manier waarop’ luidt nog altijd zijn credo. En nog steeds gaat hij de strijd aan met spitsen als Cyriel Dessers. Als iets hem niet zint, laat hij zijn eigen aanvaller verbaal alle hoeken van de kleedkamer of het veld zien.

Zou hij het boek van Leo Beenhakker hebben gelezen, denk je dan. Don Leo koesterde zijn spitsen. Hij hield van ze, hij stopte ze het liefst iedere avond in. Beenhakker was maar met één ding dingen: zijn aanvallers zelfvertrouwen meegeven. Het is het enige waarop een spits draait. Het werkte bij Real Madrid. Het leverde Feyenoord de titel op.

Stijn Vreven moet als trainer nog leren om van aanvallers te houden. Laat Dessers gewoon zijn ding doen, zoals Vreven dat destijds ook mocht als back. Als voetballer zou hij wel geweten hebben hoe je een tegenstander als FC Den Bosch moet aanpakken. Aanvallers zouden verbaasd opkrabbelen en bangig checken of hun aanvaring met de Indiaan een spoortje bloed heeft achtergelaten.

Als trainer heeft hij alleen zijn passie nog om verbaal in de strijd te gooien. Dat valt niet mee, ervaart hij wekelijks aan den lijve. Bij NAC is hij de enige indiaan. Vrijdagavond in Den Bosch moet hij zich de laatste der Mohikanen hebben gevoeld.