Volledig scherm

Column: Dat zoeken we op

De eerste uitzending van 2 Voor 12 was in oktober 1971, de maand dat ook Greenpeace werd opgericht. Deze quiz was zijn tijd ver vooruit: van de deelnemers werd niet alleen parate kennis verwacht, ze mochten ook naslagwerken raadplegen.

Heden ten dage doen we niet anders. Kan ik niet op een woord, naam of jaartal komen? Dat zoeken we op! Ik google even op mijn smartphone en hupsakee, klaar is Sjaak.

Alle reden om scholieren niet langer lastig te vallen met historische feiten en topografische kennis. Vindt het Platform Onderwijs 2032 onder leiding van de socioloog Paul Schnabel, die het levenslicht zag in Bergen op Zoom op 17 juli 1948, op de dag af twaalf jaar na het begin van de Spaanse Burgeroorlog.

Waarom het Platform 2032 heet, geen idee. Misschien omdat het dan exact 175 jaar geleden is dat minister Justinus van der Brugghen met zijn Onderwijswet op de proppen kwam...?

Als pure alpha en lichtelijke feitenfetisjist ben ik het volstrekt niet eens met professor doctor Schnabel. Al die liedjes, jaartallen, boeken, namen, gebeurtenissen, hoofdsteden en vlaggen, die ik vanaf mijn lieve juffrouw Ans van de kleuterschool tot en met de briljante colleges middeleeuwen van professor H.P.H. Jansen heb mogen inhaleren, komen mij nog altijd dagelijks van pas. En niet alleen om mee te pochen in de kroeg, maar zeker ook in mijn werk, omdat een journalist geacht wordt van alles in ieder geval een klein beetje verstand te hebben. En dan helpt enige parate kennis absoluut.

Gelukkig zegt Schnabel dat je nou ook weer niet helemaal blanco mag zijn. Tja, stel je voor, dat je op 5 mei eerst moet googelen om te weten waarom je vrij bent. Ook dat is een reden om te wéten: opdat wij niet vergeten.

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.