Volledig scherm
BNDS Column Ad Pertijs

Column: Campagne

Wat zie je tijdens het EK voetbal nu eigenlijk van Frankrijk zelf? Na de uitschakeling van Rusland en Engeland in ieder geval weinig van de speelsteden. Verder dan wat beelden van deinende fanzones en stakende piloten, kom je niet.

Nee, dan de Tour. Dat wordt de komende drie weken weer likkebaarden bij één lange aaneenschakeling van kastelen, kerken, natuurschoon en dorpsvlijt.

De helikopterbeelden tonen u vooral vandaag het ware Frankrijk. Natuurlijk, Parijs, Marseille, Lyon en Bordeaux zijn van pracht en praal vergeven steden, maar het echte douce France treft U in de campagne, op het platteland dus.

Vergeet Montesquieu, Voltaire of Descartes. Frankrijk is het land van de boeren. Echte ouderwetse boeren, vertrouwder met de geur van stront dan die van parfum. Ze koesteren hun boerse cultuur. Zij en niet de haute cuisine bepalen de Franse keuken.

Je treft er weleens een trotse kok die weigert mayonaise bij de frites te serveren omdat ‘dit een restaurant is en geen snackbar’, maar over het algemeen is het veel vet, botjes en pezen wat er op het bord verschijnt. Een collega die niets van graten moest weten, leerde in de Tour spontaan vis eten. ‘Want daar valt minder aan te verpesten.’

En toch koestert iedere Tourvolger het platteland. Als maandag de karavaan tussen Granville en Angers 223 kilometer door onder meer vleesstreek Mayenne trekt, is het smullen geblazen van de aandoenlijke huisvlijt. Maanden zijn tientallen burgemeesters enthousiast bezig geweest met plannen om hun dorp in beeld te krijgen.

De uitkomst is altijd hetzelfde: versierde fietsen aan lantaarnpalen, poppen van strobalen en tractoren die een al dan niet bewegende fiets uitbeelden. En toch heeft geen enkele chique stad een treffender campagne kunnen bedenken om Frankrijk deze zomer in beeld te brengen.