Volledig scherm

Column: Boter

Kees van Kooten was dinsdag in het journaal van 8 uur en hij droeg een blauwe bril! Ik dacht eerst dat hij als Ralph Ternauw opdook. Maar hij noemde zich Pieter van Rest.

Hij sprak volgens de ondertiteling namens het Openbaar Ministerie en had het over de Groningse studentenclub Vindicat. Die olijke blauwe bril gaf hem absolute geloofwaardigheid. Veel meer dan ene Klaas Knot in hetzelfde journaal had. Klaas droeg een even opzichtige, maar veel afstotender bril en vroeg de kijker begrip op te willen brengen voor het feit dat afzien van rente op je spaartegoed de banken in staat stelt om winstgevend te zijn.

Naar wie die winst gaat? Naar types als Klaas Knot. De man heeft een naam die zo gezocht lijkt, dat Kees van Kooten hem nooit voor een typetje zou hebben gebruikt. Maar hij bestaat echt en beweert dat bankieren mensenwerk is. En dat banken kunnen blijven bestaan als ze maar geen rente hoeven te betalen en genoeg mensen mogen ontslaan.

Het was dinsdag sowieso een leerzame journaaluitzending. Zo maar ineens werd me het inzicht geboden dat fossiele politici veel langer meegaan dan fossiele brandstoffen. Ik zag beelden van het Europarlement dat bijna een jaar na dato het akkoord van de milieutop in Parijs ratificeerde. Er werd bij vermeld dat het nog wel even zal duren eer ook de afzonderlijke lidstaten zo ver zijn.

Ondertussen gaan Nederlandse boeren met veel te veel rundvee van koeienvlaaien energie maken. Het klonk heel nobel, maar het riekt naar volksverlakkerij. Met minder koeien is er minder methaanuitstoot en is ook de melkplas kleiner. Hoeveel energie valt er te besparen door geen overbodige melk te produceren? En kan anders die melk zelf niet als brandstof voor een of andere energie opwekkende motor dienen?

Al die boter die mensen op hun hoofd hebben, daar moet je toch auto’s op kunnen laten rijden?