Column: Borstrok en zuidwester

Het wordt woensdag geen koekhappen. We gaan sneeuwhappen. Plasje springen in plaats van zak- of eierlopen. Temperatuur tussen 4 en 10 graden, kans op regen, hagel of sneeuw 80 procent. Brrr...


In 1989 is de laagste temperatuur ooit gemeten op 27 april: -2,2. Dat was ’s ochtends. Het bleef vervolgens wel de hele dag droog en het werd toch nog 11,3 graden. Bovendien, toen hadden we nog Koninginnedag en dat was pas drie dagen later: op 30 april 1989 werd het zelfs 15,7 graden en ook geen druppel!!

Dit jaar wordt het straatbeeld met Koningsdag niet oranje, maar blauw. Van de kou. Wat nu? Ons koninklijk paar zit, zonder dollen, in het verre Zwolle. Moeten we dat dan maar op de buis volgen, terwijl de neerslag klettert op onze daken? Of kiezen we bij de open haard voor hartverwarmende polygoon-opnames uit de tijd dat Juliana nog op het bordes van Soestdijk stond te wuiven tijdens het defilé, terwijl haar kleinkinderen kattenkwaad uithaalden?

Welnee, wij Waterlanders laten ons feestje toch niet verpesten door de weerbarstigheid van de weergoden? Let op, onze warmbloedige vorstin zal gewoon een dansje maken tijdens het knotsgekke slotfeest op het Zwolse Broerenkerkplein. Laten wij haar voorbeeld volgen!

Geef uw kinderen een oranje poncho en hup: op naar de Vrijmarkt! Zeiltje over de kraam, klaar. En vooral niet zeuren! Muzikale vrienden van mij treden ook onverschrokken op in de openlucht. Ik zal er zijn. Borstrok aan, zuidwester op. In mijn binnenzak oranjebitter.

Na iedere kraker neem ik een slok en roep traditiegetrouw: Hoezee, hoezee, hoezeej-tie-da-nou-ok-alweer?! Ik wens u allen een goede plu en een fantastische Koningsdag!