Volledig scherm

Column: Bier en wijn

Brasschaat stond ooit bekend om zijn opvallend hoge aantal immigranten. Polen of Congolezen telde de Vlaamse gemeente amper. Wel woonden er een boel rijke Brabo’s en andere Dagobert Duckjes die de grens waren overgestoken voor een flintertje fiscaal voordeel. Bart Veldkamp was de schaatsbelg, zij de belastingbelgen. Grootgeldtijdschrift Quote was er kind aan huis.

Nu is het eerder de plek waar drankhandelvakblad AdFundum op reportage zal gaan, onder het motto: Brasschaat, da’s waar de bar staat. De plaats wordt zachtjesaan beroemd om zijn drinkers. En dat zijn niet de minsten. Vier van de acht wethouders - daar schepenen genoemd - zijn de laatste maanden betrapt op rijden onder invloed. Eentje zelfs tot drie keer toe. B en W staat daar blijkbaar voor Bier en Wijn.

Je kunt je daar van alles bij afvragen. Bijvoorbeeld hoe het kan dat een gemeente van amper 37.000 inwoners acht wethouders nodig heeft. Een plaats als Roosendaal, twee keer zo groot, kan het met vijf af. Misschien verklaart het ook iets: dat achttal heeft weleens tijd over, en wat doe je dan?

Maar nee, het innemen is geen hobby, zegt Luc Sevenhans, een van de betrapte bestuurders. Het hoort bij de job. ‘Van receptie naar vergadering naar receptie, allemaal op watertjes valt dat bijna niet vol te houden.’ Klinkt als een Tourrenner die toegeeft toch epo te hebben gebruikt. Hij wijt het ook nog aan zijn leeftijdsgroep. ‘Wij reden al rond toen er nog geen alcoholcontroles bestonden.’ Tja, zo lust ik er nog wel een paar.

Want, ook gisteren in de krant: de rechtszaak over een man in Bergen op Zoom die met een fles drank op iemand doodreed. Nee, die was dus níet betrapt. Alcoholcontroles hebben niet altijd bestaan, fatale drankongevallen wel. Da’s enkel goed nieuws voor een ander magazine: alwéér een reportagekans voor Vakblad Uitvaart.

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.