Volledig scherm
BNDS Column Ad Pertijs

Column: Bergaf

Marinus Wagtmans kon het. Richard Virenque kon het. Paolo Savoldelli kon het. Vincenzo Nibali kan het. En sinds zaterdag weten we dat ook voormalige brekebeen Chris Froome het kan. Ontzettend hard bergje af rijden dus.

Tot de eeuwwisseling stonden de superdalers eerder bekend als excentrieke cowboys, dan als mannen met een eervol talent. Dalen, dat was een bron van rampspoed, niet van victorie. Wim van Est is beroemder geworden met zijn val in een ravijn dan met het winnen van de Ronde van Vlaanderen. En hoe zal Steven Kruijswijk de geschiedenis in gaan?

In de afdaling kon je hooguit een grote ronde verliezen. Nooit winnen. Nou zit je eerlijk gezegd ook als televisiekijker met samengeknepen billen voor de buis als Peter Sagan van een berg af suist. Het liefst sluiten klassementsrenners in een afdaling een niet-aanvalsverdrag af. Het gevecht om het geel dient voor hen gevoerd te worden als de weg steil bergop loopt. Al het andere vinden ze maar niks.

Wie herinnert zich niet het gejammer toen de heren over de kasseien van De Hel werden gestuurd. Want ‘niet eerlijk’ voor dé strijd. Het ontlokte sprinter Erik Zabel de reactie dat het wat hem betreft eerlijker is om alle bergen uit de Tour te halen.
In dit oer-conservatieve wereldje dringt nu eindelijk het besef door dat dalen een eerlijke kunst is. Chapeau voor Froome dat hij het heeft aangedurfd om het zich aan te leren. Een gemiddelde klassementsrenner verlaat zijn comfortzone liever niet.
Dalen is daarnaast een veel spectaculairder wapen dan dat trage geklim. De Ronde van Sardinië werd in de jaren negentig met hoon overladen toen die een tijdrit bergaf wilde opnemen in het routeschema. Ik zou na zaterdag zeggen: laat maar komen die downhill time-trial.