Volledig scherm

Column: Bereikbaar

En we gaan op vakantie en we nemen mee: smartphone, tablet en opladers. Om altijd bereikbaar te zijn en niets te missen. Nieuws, online, aan de lopende band – ook als we vrij zijn, júist als we vrij zijn. Anders zou er misschien een terreurdaad hier of daar aan onze aandacht kunnen ontsnappen. Terroristen nemen immers nooit vakantie. Waarom zouden ze? Zodra ze zichzelf hebben opgeblazen, ligt er op een gouden schaaltje een enkeltje voor hen klaar naar de Elyseese velden.


Waarom we op de camping of in ons chaletje ook niet zonder onze smartphone kunnen, is omdat we moeten laten weten hoe leuk we het hebben, hoe mooi de natuur bij ons wel is en hoeveel lege bierflessen er de ochtend na de barbecue naast de tent liggen. We willen delen. We móeten delen. Als we niet voldoende likes krijgen naar onze zin, is de vakantie sort of mislukt. De kans is evenwel klein dat dat gebeurt, want wij liken van onze kant ook de foto’s van de vakanties van onze Facebookvrienden. Zo houden we de deelcultuur in stand.

Iemand moet mij wel eens uitleggen hoe het zo ver is gekomen dat we op deze manier en masse de waarschuwing van de politie in de wind slaan om online vooral niet kenbaar te maken een poos van huis te zijn. Kennelijk beschikt iedereen intussen over een alarm-app en webcams die het geboefte ervan weerhouden ongevraagd de woning te betreden, anders weet ik het ook niet.

U heeft intussen wel door dat ik beslist niet zal prijsgeven of ik binnenkort op vakantie ga. Ik ben me daar gek! Laat ik er dit over zeggen: ik ga altíjd binnenkort op vakantie. En tussen de vakanties door werk ik. Dan ben ik bereikbaar.

Tot over een week of drie.

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.