Volledig scherm

Column: Belgenbegrip

België begrijpen is zelfs voor Brabanders best moeilijk. Neem het feit dat de Ronde van Vlaanderen de komende jaren niet meer in Brugge start, maar in Antwerpen. Niks raars aan, denkt de argeloze Nederlander. Toch klinkt bij onze zuiderburen protest, want Antwerpen - in oranje ogen simpelweg de grootste stad van Vlaanderen - is van oudsher geen Vlaamse maar een Brabantse plaats, potdomme.

Burgemeester Bart De Wever maakt dat allemaal niet uit. Hij is blij met het startschot van de klassieke koers in zijn Sinjorenstad. (Hij betaalt er trouwens stevig voor ook.) En als voorman van een min of meer populistische partij zal hij wel op overwinningen van de Rode Duivels hopen, zeker? Mis. Voetbal laat hem onverschillig, blijkt uit zijn commentaar in de media. ‘Ik ben geen liefhebber, laat staan een kenner. Wie het EK wint? Geen idee.’

Maar die opmerking is weer minder nonchalant dan hij lijkt. De Wever is namelijk Vlaams nationalist. Hij vindt het land België eigenlijk maar niks, ziet het liefst opgesplitst. En dan komt zo’n nationaal elftal - bij uitstek iets dat Vlamingen, Walen en Brusselaars verenigt - ietwat ongelegen. Het zóu eens gevoelens van trots op het hele land aanwakkeren...

Ook ons land kent mensen die België het liefst zien uiteenvallen. Er is zelfs een clubje, af en toe ook in BN DeStem opduikend, dat een verenigd Brabant als ideaal ziet. Een kleine staat, van Den Bosch tot Brussel, die Belgo- en Hollando-Brabo’s verenigt. En dat zou werken, terwijl we nu al geen Reet (Vlaamse plaats nabij Kontich) van elkaar begrijpen?

Nee, lieve Belgen, we houden jullie graag als vriendelijke buur. Gewoon, als één natie. Alleen al daarom zijn wij grensgevallen vanavond weer Duivels-supporter. Fijn hè?

Gooien jullie dan wel even die akelig haperende kerncentrales dicht? Alvast bedankt.

  1. Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten
    COLUMN

    Moerdijk mocht dan een vissersdorp zijn, vis werd er amper gegeten

    Mijn vader was een visserman. Hij verdiende de kost op het Hollandsch Diep met het vangen van paling, bot en spiering. Ik maakte dat eind jaren zestig van nabij mee, toen dat water arm aan vis was geworden. De paling die je er ving, was amper nog geschikt voor menselijke consumptie. Hij zat vol met al de chemische troep die zich op de bodem van het Hollandsch Diep had verzameld. Paling leefde in en van die bodem.