Volledig scherm

Column: Beerie

Beerie is keilief, dat zie je zo. Zwarte kraaloogjes, glimmend neusje dat tegen een stootje kan en een Robijnzacht beige vachtje. Beerie gooi je nooit weg, ook niet als je op een gegeven moment de leeftijd hebt bereikt waarop knuffels niet meer kunnen.


Hoezo, knuffels niet meer kunnen? Knuffels kunnen altijd! Lieden die vinden dat Roos uit Roosendaal niet spoort, omdat ze met haar 27 lentes veel te oud zou zijn om tranen te plengen over haar kwijtgeraakte teddybeer, hebben geen greintje empathie in hun lijf.

De meesten weten vast niet eens wat dat is. Laat dat al ernstig genoeg zijn, ronduit misdadig wordt het wanneer deze types Roos op Facebook voor gestoord wijf uitmaken. Tja, Facebook: ofwel je wordt doodgeknuffeld met likes van kennissen nog vager dan vaag, ofwel ze hangen je aan de galg zonder ook maar één seconde na te denken over de mogelijke impact van hun kwetsende woorden.

Roos zit nu nóg dieper in de put zit en mist haar Beerie nóg harder; Beerie, die ze nota bene al kent sinds ze drie uur ‘oud’ was. Kom op, mensen, de wereld is al wreed genoeg. Moeten we elkaar dan ook nog allemaal afzeiken? Over een knuffel?

Noem mij een softie, kan me niet schelen, maar ik heb serieus met Roos te doen. Ik voel met haar mee, al ben ik zelf mijn konijn ergens tussen zestien verhuizingen door kwijtgeraakt zonder er een traan om te laten.

Met de kennis van nu spijt me dat. Daarom heb ik een advies aan alle kinderen die dit jaar een knuffelbeest van Sinterklaas krijgen. Doe ermee wat je wilt: snotter erop, sabbel erop, sla erop, slaap erop, sleep hem door het hele huis en de zandbak heen.

Al hangt je knuf straks met touwtjes aan elkaar en heeft ie nog maar één oog, geeft niks. Maar laat hem nooit in de steek. Knuffie luistert altijd en oordeelt nooit. Trouwer, lieve kinders, zal een vriend nimmer zijn.

Fijne pakjesavond!