Volledig scherm

Column: Baby-enclave

Deze week geleerd: Amstelveen bevalt niet. Amsterdamse zwangeren hyperventileren al bij de gedachte dat hun kind die plaatsnaam in het paspoort krijgt. Want wat gebeurt er als de hoofdstedelijke hospitalen vol zijn: dan mag de vrouw in barensnood naar Ziekenhuis Amstelland, in de gemeente Amstelveen. Keurig geregeld, zou je zeggen, maar niet voor sommige Mokumse moeders. Die vinden de kleine een Amsterdammertje en willen dat zwart op wit zien.

Grachtengordel-arrogantie? Welnee. Hier in het zuiden speelt hetzelfde. Sommige Roosendalers huilen harder dan de baby zelf, wanneer die noodgedwongen in het ziekenhuis van Bergen op Zoom ter wereld komt. Moet die arme dreumes de naam van de rivaliserende buurstad meedragen. Voor de rest van z’n leven!

Omdat we in dit land liever kleine dan grote problemen oplossen, klonk al snel een idee: we zeggen gewoon dat een stuk van dat Amstelveense ziekenhuis grondgebied Amsterdam is. En een paar verloskamers in Bergen op Zoom horen dan bij de gemeente Roosendaal.

Een gynaecologische enclave dus. Doe eens normaal, jongens.

Stel dat dit niet over de geboorteplaats zou gaan, maar over de datum. Dat ouders zouden zeggen: onze Daan is wel op 15 januari geboren, maar wij vinden 17-1-17 zo mooi, dus dat veranderen we. Of: echt niet dat Anna 5 december als verjaardag krijgt, veel te onhandig met pakjesavond, we doen gewoon 12 oktober. We zouden het absurd vinden. Decadent en fraudegevoelig.

Zo idioot is het kunstmatig wijzigen van de plek net zo goed. Er staat geboorteplaats in een paspoort, niet voorkeurbaarlocatie. Zoiets zelf verzinnen is een daad van egoïsme. Je ontneemt een kind het eerste deel van zijn eigen geschiedenis. Het start met een leugen.

Ja wacht, juridisch klopt zo’n geboorteplaats wel maar emotioneel niet, hoor ik een raadslid simmen. Teken des tijds: als de feiten ons niet aanstaan, gooien we het op de perceptie. Op hoe het voelt. Ook in dit geval is dat infantiel. Leuk bedacht, zo’n gevoelsgeboorteplek, maar meer dan een fopspeen wordt het niet.