Volledig scherm

Column: Albert Westje

Natuurlijk is er al veel te veel geschreven over het Songfestival. Nou, dan kan dit er ook nog wel bij! Ondanks mijn weerzin tegen deze luchtbel die in feite één grote belediging van de Schone Zangkunst is, heb ik (achteraf) gekeken naar ‘onze’ inzending.

De clip is ongegeneerd jatwerk: een mix van het ‘stoepie doen’ uit Waiting on a Friend van de Rolling Stones (1981) en pakweg 360.000 gezellige, maar afgezaagde café- liedjes. Kortom, daar maak je het verschil niet mee.

Dan de live performance, de protagonist in het bijzonder: Douwe Bob. Hoewel in het Engels gezongen, hoor en zie ik een boeket van schatten uit de vaderlandse muziekgeschiedenis voorbij komen.
Die blik van de 23-jarige zanger, zwoel, licht loensend. Ik zie zo de jonge Rob de Nijs en Johnny Lion weer voor me!

De tekst: Slow down, brother. Ik hoor Koot en Bie hun hymne galmen: Zoek jezelf, broeder.

Die werkelijk wanstaltige tatoeage tussen borst en keel: het mag ogen als een poging om krop te camoufleren, in werkelijkheid is het een ode aan ons Corry Konings en daarmee aan Pierre Kartner (ook al van ons):
Rozen die bloeien voor jou en voor mij; rozen die bloeien, dat gaat nooit voorbij.
Die tattoo ook niet...

De voornaam: ongetwijfeld geïnspireerd op Egbert Douwe, alias dj Rob Out, die in 1968 voor de lol een single opnam en er een nummer-1-hit mee scoorde:
Kom uit de bedstee mijn liefste.

Kroonjuweel van het optreden: de apotheose. Het Albert Westje. De in juni 2015 overleden, zo sympathieke zanger uit Den Bosch was de keizer van de schalkse knipoog in de camera. Zijn opvolger: Douwe Bob.

Zoveel Hollands Glorie in drie minuten verpakt, het kan niet anders dan dat dekselse Douwe zaterdag op de tweede plaats eindigt.
Typisch Nederlands.

http://www.songfestival.nl Tuesday the 10th of May Douwe Bob performed his song 'Slow Down' in the first Semi-Final of the Eurovision Song Contest 2016. He nailed it! Volg TeamDouwe op: Twitter: http://www.twitter.com/teamdouwe Facebook: http://www.facebook.com/teamdouwe Instagram: http://www.instagram.com/teamdouwe