Volledig scherm
Het geheim achter het verhaal van Charlotte wordt steeds geheimzinniger. © anp

‘Charlotte, please come back to me’

COLUMNHet fietspad langs de N629 van Oosterhout naar Oosteind telt voor deze roadrunner nog maar één geheim. Iedere keer als ik over dat stukje verweerd asfalt loop of rijd, vraag ik me af of dat ook geldt voor al die mensen die er dagelijks op en neer peddelen tussen huis, school of werk. 

Vooral omdat het geheim steeds geheimzinniger wordt.

Het is het geheim achter een achtergelaten boodschap. Misschien al wel tien jaar geleden verfde een onbekende, ongetwijfeld wanhopige man of vrouw in heldere witte letters zijn of haar hartenkreet op het zwarte asfalt. Charlotte please come back to me. Vermoedelijk fietste Charlotte iedere dag tussen Dongen of Oosteind en Oosterhout. Zeker weten doe ik dat uiteraard niet. Want net als voor zoveel fietsforensen of sportieve hardlopers is het al een decennium lang gissen naar het verhaal achter de noodkreet.

Volledig scherm
Ad Pertijs. © Johan Wouters

Is Charlotte op haar schreden teruggekeerd? Zo ja, heeft de afzender zijn of haar leven daarna gebeterd? Welke richting hebben hun levens genomen. Zijn ze misschien net zo uit elkaars leven verdwenen, als het de ooit witte letters op het asfalt is vergaan?

Want wie inmiddels van Oosteind naar Dongen loopt of fietst, moet goed zoeken naar de woorden van wanhoop. Vaag zijn nog de contouren te lezen van wat ongetwijfeld een laatste reddingspoging in de liefde is geweest. WhatsApp zal nog niet bestaan hebben. Dan maar de verfkwast gepakt. ‘Hoe deden jullie dat vroeger?’, vragen kinderen zich nu verbaasd af als vader en moeder vertellen over een tijd dat er nog geen mobiele telefoon of e-mail was.

Tijden veranderen. Nog heel even en de boodschap op het asfalt zal definitief ten onder gaan in de reconstructie van de N629. Onbarmhartig zal de wegenbouwer de komende weken zijn werk doen. Daarom via deze ouderwetse weg een laatste hulpkreet: weet iemand hoe het nu met Charlotte is? Voor ook haar verhaal met het fietspad begraven wordt.