Volledig scherm
Niels Herijgens © BN DeStem

Blijkbaar konden veel Roosendalers met een grote glimlach antwoorden

ColumnWat? Roosendaal? Sommige collega’s konden het maar moeilijk geloven dat juist die plaats uit de bus was gekomen als de allergelukkigste van Brabant. Maar ja, dat was toch echt het resultaat van serieus onderzoek. 

Goed, landelijk was de stad slechts als elfde geëindigd, maar hé, vorige week bij OG3NE vonden we dat toch ook niet heel slecht? Bovendien lieten de Tullepetaonen gerenommeerde oorden achter zich. Amsterdam en Rotterdam bezetten zelfs de onderste twee posities op de ranglijst.

Fraaie oude pandjes

En toch... Roosendaal? Dat was toch de plek die misschien nog enkele­­ fraaie oude pandjes bezat, maar het qua cultuurhistorie kansloos moest afleggen tegen buren als Bergen op Zoom en Breda? 

Waar de beroemdste voetbalclub weliswaar pas kampioen was geworden, maar dan in de vierde klasse van de amateurs? Waar fabrieken van Philips en Liga – feitelijk al filialen van Eindhovense en Bergse bedrijven – het loodje hadden gelegd?

Onderzoekers

Ook andere onderzoekers konden er niet over uit. In staatjes had de vroegere spoorstad (ook alweer vergane glorie) steevast onderaan gebungeld. Werk, inkomen, gezondheid, vertrouwen in de politiek, op haast alle aspecten scoorde Roosendaal ondermaats. 

Het is dat regendagen en hondendrollen niet waren­­ geteld, anders was daar ongetwijfeld ook niet veel soeps uitgekomen. Hoe kon dit dan?

Lijstjesmanie

Lijstjesmanie, schamperden anderen­­. Hoeveel prijzen had je tegenwoordig­­ niet? Beste Binnenstad, Groenste Gemeente, Echtste Erfgoedparel, Plezierigste Plekje, Contentste Centrum, Lekkerste Locatie, Gezelligste Gribus... 

Het was met woonplaatsen onderhand zoals met cabaretiers: je moest wel héél slecht zijn, wilde je in dit land zonder bekroning blijven. Geef ze brood en eretitels.

Dus hoe serieus moest je deze studie van de Atlas voor Gemeenten nu nemen? Welke onderzoeksmethode was gevolgd? Het antwoord is verbluffend simpel. Er is gevraagd: bent u gelukkig? 

Blijkbaar konden veel Roosendalers met een grote glimlach antwoorden.

Niks neponderzoek. Puur geluk.

Volledig scherm
Etten-Leur - 01/12/2016 - Foto: Marcel Otterspeer / Pix4Profs - Niels Herijgens © Marcel Otterspeer / Pix4Profs