Volledig scherm
Dakloze Rigo, Take That-veteraan Mark Owen, en rechts de columnist-met-beetje-baard: de baardige bakkes is wijverbreid. © Dolph Catrijn; Getty; Niels Herijgens

Alle mannen hebben kinkapsels; wanneer wordt de baard weer raar?

COLUMNZwerver Rigo in zijn hutje langs de A58. Louis Rudd die solo over de Zuidpool trekt. Drie leden van de ooit jonge boyband Take That. Kamerlid­­ Klaas Dijkhoff. Militair Marco Kroon. Formule 1-coureur Sebastian Vettel. Een onbekende vader met een tweeling in zijn armen.

Wat hebben de bovenstaande mannen­­ gemeen? Twee dingen. Ze stonden gisteren in BN DeStem. En ze hebben allemaal een baard.

Volle vacht

Nee, die trend is niet nieuw. Maar wel nog steeds groeiend. Ook letterlijk: waar bijvoorbeeld oorlogsheld Kroon ooit genoegen nam met een dun lijntje rond de mond, laat hij nu de volle vacht toe op het hele gezicht.

Nóg een teken dat de baardige bakkes nu echt wijdverbreid is: hij werkt amper nog voorspellend. Zelfs aan iemand met meer dan een paar millimeter kinkapsel, valt geen subcultuur meer af te lezen. Kan een strenggelovige moslim zijn, maar net zo goed de uitbater van een espressobar, een dakloze met een drankwalm, een keurige advocaat of een ruige maar ge­soigneerde rockzanger.

Klaar met schaamhaar

De weinige mannelijke BN’ers zónder uitbundige gezichtsbeharing hangen overduidelijk nog in hun puberteit (Freek Vonk) of zijn bang voor flauwe grappen met hun naam (Baard Staartjes).

Quote

Een flinke baard kan nu een strengelo­vi­ge moslim zijn, maar ook een advocaat, een dakloze met een drankwalm, of een ruige maar gesoigneer­de rockzanger

Maar gezichtshaargrappen zijn allang belegen. Youp van ’t Hek noemde het ringbaardje ooit – excusez­­ ­­le mot – ‘de pratende kut’. Dat werkt niet meer. Al komt dat misschien vooral door onze ondermode: we zijn kennelijk klaar met schaamhaar. Ook steeds meer mannen trouwens.

Losse snor

Kaal kruis, bloeiende baardgroei? Niks mis mee, hoor, tenzij er stukjes ei of plukjes halfzware Van Nelle in hangen. Ik vraag me vooral af wanneer we het weer gek gaan vinden. Want zo werkt dat met mode. Zoals we na de jaren tachtig langzaam de losse snor gingen verafschuwen, komt er een tijd dat de baard raar oogt.

Inmiddels volwassen kinderen scrollen dan walgend door foto­albums en vragen: gatver papa, wilde je Sinterklaas worden of zo? En wij zullen dan glimlachend verzuchten: ach lieverd, dat waren gewoon de Harige Jaren.

Volledig scherm
Columnist Niels Herijgens: ,,Die grap van Youp van 't Hek over dat ringbaardje werkt niet meer.” © Marcel Otterspeer/Pix4Profs