Volledig scherm
PREMIUM
Column Yolanda Sjoukes © Jan Stads / Pix4Profs

Aanslag op je ruit? Explosieve bazin? Zwijg erover! Voor je ‘t weet is er terreuralarm

Zouden ze het over de situatie op hun werk gehad hebben, de twee mannen in de trein van België naar Nederland donderdagmiddag? Hun gesprek was dé aanleiding voor de complete ontruiming van de Intercity Direct. De mannen voeren hun gesprek in het Frans. Zul je net zien, dat bij hun medepassagier dat ene woord zijn oren in stroomt, dat hij wel verstaat: ,,Explosif!"

Volledig scherm
De situatie op station Breda. © MaRicMedia / Perry Roovers

De medereiziger belt meteen de politie. De trein wordt stilgezet in Breda, het perron wordt ontruimd, honderd reizigers moeten de trein uit. Velen van hen worden gefouilleerd onder het toeziend oog van vervaarlijk uitziende politiehonden.

Zo'n anderhalf uur duurt het hele gedoe. Niets aan de hand, blijkt dan. De melder wordt niets verweten, benadrukt de politie met klem. Alle treinvertraging, alle overbodige inzet van politiemensen ten spijt. ,,Hartstikke goed gedaan", zegt de politiewoordvoerder.

  1. Sobere huisvesting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstelling
    PREMIUM

    Sobere huisves­ting, voor de een een zegen, voor de ander een teleurstel­ling

    Verhuizen, daar komt veel bij kijken. Vraag dat maar aan de Bergse bouwclubs. Al jaren wordt gesproken over een splinternieuwe loods voor de bouwers. De huidige kotjes zijn oud, versleten en de veiligheid laat te wensen over. Al in 2017 heeft de Bergse politiek de portemonnee getrokken. Maar liefst vijf miljoen is er sindsdien beschikbaar voor een bouwkot voor de Vastenavendbouwers en voor een nieuw Halwana voor de Stichting Vastenavend.