Zweden moet veroordeelde drugsdealers 1,3 miljoen euro in bitcoin betalen
De Zweedse staat is verplicht om drie veroordeelde drugsdealers 33 bitcoins te geven, goed voor een waarde van meer dan 1,3 miljoen euro. Dat komt omdat de openbare aanklager 36 in beslag genomen bitcoins in de aanklacht had omgerekend naar Zweedse kronen. Intussen is de waarde van bitcoin echter vertienvoudigd.
Officier van justitie Tove Kullberg diende in april 2019 een aanklacht in tegen drie drugsdealers die het jaar ervoor waren gearresteerd. De 36 bitcoins die in beslag waren genomen, hadden ze verdiend door online drugs te verkopen.
In de vervolging zette Kullberg de waarde van de bitcoins echter om naar Zweedse Kronen. ,,Dat leidde tot gevolgen die ik toen nog niet kon inschatten”, vertelde Kullberg aan de Zweedse radio Ekot. Toen de criminelen in mei 2019 veroordeeld werden, bedroeg hun schuld 1,3 miljoen Zweedse kroon (zo'n 126.000 euro) en dus geen 36 bitcoins.
Explosie
Niet veel later explodeerde de koers van bitcoin. Begin april 2019 was één bitcoin ongeveer 4.000 euro waard, tegenwoordig is dat ongeveer 40.000 euro. En omdat de gerechtsdeurwaarder pas nu, bijna twee jaar na de veroordeling van de dealers, de opdracht heeft gekregen de bitcoins te verkopen, zijn die intussen bijna anderhalf miljoen euro waard.
Om de schuld van de dealers in Zweedse kroon af te lossen, zijn vandaag nog maar 3 bitcoins nodig. Het verschil, 33 bitcoins en dus ongeveer 1,3 miljoen euro, moet de Zweedse staat aan de drugsdealers betalen. ,,De les die we hieruit leren, is dat we in beslag genomen bitcoins niet meer zullen omzetten”, aldus Kullberg.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Waarde cryptomunten met sprongen omhoog, ondanks vrees voor strengere Amerikaanse regels
-
PREMIUMMet video's1
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
Lekker buiten zijn in het zonnetje, dat doen we maar al te graag in deze tijd van het jaar. Maar blootstelling aan te veel uv-straling in zonlicht kan leiden tot huidkanker, de meest voorkomende kankersoort in Nederland. Een op de vijf Nederlanders krijgt ermee te maken, weet Patrick Kemperman, dermatoloog bij Amsterdam UMC en het Dijklander ziekenhuis in Purmerend. Hij vertelt over de drie vormen van huidkanker en wat je kan doen om ze te voorkomen. -
Europees plan: een vluchteling opnemen of een ander EU-land 20.000 euro betalen
Migranten worden straks eerlijker over de EU-landen verdeeld. Maar de opvang kan ook worden afgekocht. Gedacht wordt aan 20.000 euro per hoofd. Voor Nederland een ‘koopje’. -
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
met video
Diploma-uitreiking eindigt in bloedbad, twee doden en vijf gewonden na schietpartij in de VS
Bij een schietpartij in de Amerikaanse stad Richmond (Virginia) zijn dinsdag twee mensen om het leven gekomen en vijf anderen gewond geraakt. De schoten werden gelost in het centrum van de stad na afloop van een diploma-uitreiking van een middelbare school.
-
6 tips
Ga schulden gelijk te lijf: ‘Oogkleppen ophouden en post niet openmaken is geen goed idee’
-
-
-
PREMIUMReportage
Terug naar hun baasje: dieren tonen dezelfde emoties als de geredde mensen in Cherson
Met bootjes, surfplanken en supboards redden de inwoners van Cherson wat er te redden valt. Correspondent Jan Hunin ziet hoe tientallen opgeviste katten en honden in kooien wachten tot ze naar een asiel worden gebracht. Al is er één ondankbaar mormel dat de benen neemt. -
Tesla ontkracht geruchten rond voorzitterschap Elon Musk
Tesla wil dat Robyn Denholm, de huidige voorzitter van de raad van bestuur, in die functie blijft. Daarmee zijn geruchten dat topman Elon Musk de positie weer zou innemen van de baan. Denholm werd aangetrokken als voorzitter nadat Musk die functie moest opgeven als gevolg van een schikking met beurstoezichthouder SEC.