Zuid-Afrika zet leger in vanwege rellen na opsluiting Zuma
VIDEOZuid-Afrika zet het leger in om de orde te herstellen, nu er al dagen gewelddadige protesten zijn tegen de celstraf van oud-president Jacob Zuma. Er zijn inmiddels zes doden en een groot aantal gewonden gevallen, ruim tweehonderd mensen zijn opgepakt.
De militairen worden naar de provincies KwaZulu-Natal en Gauteng, waarin de grote stad Johannesburg ligt, gestuurd. De rellen zouden verergeren doordat het Constitutionele Hof zich vandaag boog over het verzoek van de ex-president om zijn veroordeling tot 15 maanden cel wegens het niet verschijnen voor de rechter in te trekken. Zijn advocaten verwezen naar een wetsregel die zegt dat een vonnis kan worden heroverwogen als de uitspraak werd gedaan in afwezigheid van de betrokken persoon. Het Grondwettelijk Hof velde nog geen oordeel over de zaak. Volgens juridische experts zijn Zuma's kansen klein.
,,Het leger maakt zich klaar om de politie te kunnen ondersteunen in die provincies. Om de onlusten te doen stoppen”, laat het leger weten in een verklaring. ,,Hoe lang deze inzet nodig is en met hoeveel soldaten dit zal zijn, wordt nog bekeken.”
De onlusten begonnen donderdag. In Gauteng raakten achthonderd mensen slaags met agenten. Volgens de politie maken criminelen gebruik van de onvrede en boosheid om te plunderen en te vernielen. Op video's van lokale tv-zenders is vandaag te zien hoe een winkelcentrum in Pietermaritzburg in lichterlaaie staat. Vlakbij is een snelweg afgesloten, om meer geweld tegen te gaan. Ook in Vosloorus waren er rellen in een winkelcentrum. Ook zijn auto’s en gebouwen in brand gestoken. De inlichtingendienst NatJoints laat weten dat er in Gauteng vier lichamen zijn gevonden. Twee van hen hebben schotwonden. Twee andere doden zijn in KwaZulu-Natal, de provincie waar Zuma vandaan komt, aangetroffen.
‘Gekwetst en boos’
Ingrijpen wordt lastig omdat militaire confrontaties uitgelegd kunnen worden door Zuma en diens aanhangers als dat zij slachtoffer zijn van het nieuwe politieke bewind van zijn opvolger, president Cyril Ramaphosa. Die erkende zondag dat mensen momenteel ‘gekwetst en boos’ zijn, maar zei ook dat geweld niet was gerechtvaardigd. De politicus waarschuwde dat relschoppers zullen worden vervolgd.
De 79-jarige Zuma meldde zich woensdagavond met grote tegenzin bij de politie om zijn gevangenisstraf van 15 maanden uit te zitten. Hij wilde zich aanvankelijk niet melden bij de autoriteiten, omdat hij ontkent schuldig te zijn. Het hof veroordeelde de ex-president eind vorige maand tot die celstraf, omdat hij weigerde te getuigen voor een onderzoekscommissie naar de corruptie onder zijn negen jaar durende presidentschap.
Vorig jaar kwam Zuma aanvankelijk nog wel één keer opdagen voor de commissie, maar na die eerste keer beschuldigde hij de voorzitter ervan bevooroordeeld te zijn. Eerder dit jaar weigerde de ex-president om opnieuw voor de commissie te verschijnen. Overigens werd de commissie ooit door Zuma zelf opgezet, nadat hij als president door de corruptieschandalen steeds verder onder druk was komen te staan.
Zuma zou tijdens zijn presidentschap onder meer lucratieve deals hebben gesloten met bevriende zakenmensen. Zij mochten naar verluidt soms zelfs kiezen welke ministers Zuma in zijn kabinet benoemde. Volgens schattingen zou er 35 miljard dollar (29,5 miljard euro) aan overheidsgeld zijn weggesluisd. Zuma ontkent de beschuldigen en claimt dat hij niets verkeerds heeft gedaan.
Bekijk al onze belangrijkste nieuwsvideo's in deze playlist.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Belg Olivier Vandecasteele (41) na 15 maanden gevangenschap vrijgelaten uit Iran
-
PREMIUM
Subsidie om je huis te verduurzamen? Super lastig. Met deze tips lukt het hopelijk wel
Een op de drie huiseigenaren krijgt het niet voor elkaar subsidie aan te vragen voor het verduurzamen van de eigen woning. Het hele aanvraagproces voor de Investeringssubsidie voor duurzame energie (ISDE) is voor veel huiseigenaren onbegrijpelijk, ontoegankelijk en zeer tijdrovend. Met deze tips wordt het iets eenvoudiger. -
Oud-president (79) van Zuid-Afrika veroordeeld tot vijftien maanden cel
De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma moet vijftien maanden de gevangenis in voor minachting van de rechtbank. De politicus krijgt die straf omdat hij weigerde mee te werken aan een onderzoek naar vermeende corruptie. -
PREMIUM3
Gewone fiets bijna twee keer zo gezond als e-bike: zoveel calorieën verbrand je per uur
Drie op de tien Nederlanders rijden inmiddels op een elektrische fiets. Ook relatief jonge fietsers zijn overstag. Is dat nou goed nieuws? Want trappen met ondersteuning is toch lang niet zo gezond als jezelf verplaatsen op een gewone fiets? De Fietsersbond en een bewegingswetenschapper zetten op een rij wat de verschillen zijn. -
Spanningen tussen Turkije en Duitsland na verspreiding van privégegevens Erdogan-critici
Duitsland heeft de Turkse ambassadeur in Berlijn ontboden. Aanleiding is het openbaar maken van woonadressen en andere gegevens om tegenstanders van de Turkse president Erdogan in Duitsland te intimideren. Ankara ontkent de beschuldigingen.
-
Getest: Dit is de beste wasmachine voor grotere huishoudens
-
-
-
Met video
Orka’s bijten opnieuw van zich af: weer een boot tot zinken gebracht
Het blijft onrustig in de Straat van Gibraltar. Opnieuw hebben daar orka's een boot aangevallen. Het is een opmerkelijke reeks aanvallen - al sinds 2020 - die ooit lijkt te zijn begonnen bij één wraakzuchtige orka: White Gladis. -
Veroordeelde oud-president Zuma van Zuid-Afrika geeft zichzelf aan bij de politie
De Zuid-Afrikaanse ex-president Jacob Zuma zal zichzelf alsnog vrijwillig bij de politie melden om zijn gevangenisstraf van 15 maanden uit te zitten. In een tweet meldde de Zuma Foundation dat de oud-president op weg is naar de gevangenis in de provincie Kwazulu-Natal, waar hij zijn straf moet uitdienen.