Zorgen om soloklim na ruzie op K2. 'Dat je dit durft, vind ik ongelooflijk'
De klimwereld vreest voor het lot van de Russisch-Poolse klimmer Denis Urubko, die besloot om in zijn eentje de op een na hoogste berg ter wereld, de K2, te beklimmen. ,,Hij moet ervan overtuigd zijn dat het lukt, anders ben je wel echt gestoord”, zegt bergbeklimmer Wilco van Rooijen, die negen jaar geleden zelf in de problemen kwam op K2.
Dat je dit überhaupt durft, vind ik ongelooflijk
Het moest zowel een prestigeproject als unicum worden: de 8.611 meter hoge K2 beklimmen in de wintermaanden. Nooit is het een groep klimmers gelukt deze missie te voltooien. Een team vol ervaren avonturiers was onderweg naar de top toen zaterdag ruzie uitbrak over de vorderingen van de tocht. Voor de 44-jarige Urubko reden om zelf verder te trekken richting de top. Volgens kenners een levensgevaarlijk besluit.
,,Dat je dit überhaupt durft, vind ik ongelooflijk”, aldus Van Rooijen, die volgende maand als eerste Nederlander de top van de 8.586 meter hoge berg Kanchenjunga wil bereiken. ,,Maar hier zit veel geld in en nationale belangen spelen een rol. Er is van oudsher een strijd tussen het Oostblok en de Engelsen en Amerikanen op dit vlak. Daarbij is de K2 de heilige graal onder bergbeklimmers.”
Reddingsactie
Urubko is een zeer ervaren klimmer die alle veertien bergtoppen boven de 8.000 meter al heeft bedwongen. Eind januari maakte hij deel uit van het reddingsteam dat met een helikopter van de K2 naar de 8.126 meter hoge Nanga Parbat in Pakistan werd gebracht - ook wel Killer Mountain genoemd- waar het via een gewaagde nachtelijke beklimming de gestrande en halfbevroren Franse klimster Elisabeth Revol wist te redden.
Ondanks de ruime ervaring van Urubko heeft Van Rooijen een hoop vraagtekens bij zijn eenmansactie. ,,Ik weet niet waarom precies onenigheid is ontstaan. Als het puur vanwege regels is, snap ik zijn boosheid wel. Als je de top niet in februari bereikt, telt het namelijk niet als winterbeklimming. Maar goed, je bent dan al zo ver gekomen dat je gewoon verder moet gaan.”
Soms moet je kunnen zeggen: het zit er gewoon niet in
Waar een Pakistaanse klimmer de actie van Urubko nog ‘compleet suïcidaal’ noemde, heeft Van Rooijen ook positieve woorden over voor de waaghals. ,,Het is super knap, dat moet ook gezegd worden. Hij trekt verder ook niemand mee de ellende in. Hij moet echt overtuigd zijn dat het gaat lukken.”
Berg der bergen
Als hij verstandig is, keert hij om
,,Maar het wordt niet voor niets de berg der bergen genoemd. Als je denkt dat je er bijna bent, kom je weer een enorme berg tegen. Je hebt op het laatste stuk eigenlijk minimaal twee man nodig. Je bent gesloopt en op veel plekken is lawinegevaar.” Het is de plek waar de 50-jarige Utrechter destijds zelf in de problemen kwam. Een ijsblok sloeg de touwen van de klimmers weg. ,,Soms moet je kunnen zeggen: het zit er gewoon niet in.”
Maar waarom hield niemand hem tegen? Lieten zijn expeditiegenoten hem gewoon de dood tegemoet lopen? ,,Ze zaten in de zone des doods. Je kunt daar niks. Je bent te moe om in discussie te gaan of aan iemand te trekken. Ergens vind ik dat ook mooi. Hij kiest hier zelf voor.”
Is hij dan ten dode opgeschreven? ,,Als hij verstandig is, keert hij om. Ik ken de omstandigheden natuurlijk niet, maar het zou me niet verbazen als aan de eind van de dag een stipje de berg af komt. Of hij dan meer kritiek of lof oogst met zijn actie, valt nog te bezien.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video
Statiegeld op blikjes, zo krijg je je geld terug
Na de kleine plastic flesjes zijn nu de blikjes aan de beurt. Vanaf deze week betaal je daar ook 15 cent statiegeld voor. Maar waar is dat goed voor en ook niet onbelangrijk: hoe krijg je je centjes weer terug? -
Met video
Onderzoek dodelijk ongeval met Porsches Duitsland klaar: snelheid ook oorzaak
Uit het onderzoek van de Duitse politie naar het verkeersongeval waarbij zondag vier Nederlanders omkwamen blijkt dat een te hoge snelheid voor de situatie op de weg ook een van de oorzaken was. Een strafrechtelijk onderzoek wordt niet geopend, ‘want er is niemand om te vervolgen’, zegt een woordvoerster van het Duitse Openbaar Ministerie. -
PREMIUM
Nederland en Duitsland zijn op alle niveaus de beste vrienden, hoe komt dat eigenlijk?
Nederland en Duitsland zijn de beste vrienden. Op alle niveaus lijkt het te klikken met de oosterburen die maandag met een zware delegatie overleg voeren in Den Haag. -
Dit zijn de addertjes onder het gras van private lease
Ooit was er geen hond in geïnteresseerd, maar inmiddels is private lease niet meer weg te denken uit het Nederlandse autolandschap. Autorijden zonder zorgen over restwaarde, inruil of onderhoud en met een maandbedrag waardoor je precies weet waar je aan toe bent. Maar er zitten addertjes onder het gras. -
Met video
Verhuizing nijlpaarden drugsbaron Escobar heeft fors prijskaartje: 3,5 miljoen
De zich almaar voortplantende nijlpaarden van drugsbaron Pablo Escobar zijn de Colombiaanse autoriteiten al jaren een doorn in het oog. Maar zo makkelijk komen ze er niet vanaf. Het plan om zeventig dieren naar India en Mexico te sturen, gaat zeker 3,5 miljoen dollar kosten.
-
Tientallen doden door brand in migrantenopvang Mexico
Een brand in een migrantencentrum in Mexico heeft ongeveer veertig mensen het leven gekost. In de opvang, vlak bij de grens met de Verenigde Staten, zaten bijna zeventig mannen uit Centraal- en Zuid-Amerika, aldus de autoriteiten. -
-
-
Britse regering gaat bezit van lachgas verbieden
De Britse regering gaat het bezit van lachgas verbieden. Ook wordt de detailhandel scherper gecontroleerd. Volgens de Britse omroep BBC is lachgas in het Verenigd Koninkrijk een van de meest gebruikte drugs door jongeren in de leeftijd van 16 tot 24 jaar. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties.