Zes afgehakte hoofden gevonden bovenop auto in Mexico
De afgehakte hoofden van zes mannen zijn donderdag aangetroffen bovenop een auto in een stad in het zuidwesten van Mexico. De auto waarop de levenloze hoofden lagen, was geparkeerd op een drukke boulevard in de stad Chilapa de Alvarez. De doden zijn nog niet geïdentificeerd, maar zijn vermoedelijk slachtoffers van aan drugsbendes gerelateerd geweld.
In de auto trof de politie plastic zakken gevuld met menselijke overblijfselen aan, zeer waarschijnlijk de lichamen van de onthoofde mannen. Op een bord, dat opgehangen was aan twee bomen vlakbij de auto, stond geschreven: ,,In Chilapa is de verkoop van crystal (meth), ontvoering, afpersing en diefstal ten strengste verboden. Dit zal iedereen overkomen die rotzooit. De doodstraf volgt op al deze misdaden.”
Chilapa ligt in Guerrero, een van de armste staten van Mexico. Die staat was in 2014 het toneel van de beruchte ontvoering en vermoedelijke slachting van 43 studenten die een opleiding tot leraar volgden in de stad Iguala.
Rivalen intimideren
Ontdekkingen van verminkte lichamen die in het openbaar zijn achtergelaten of aan bruggen zijn opgehangen, zijn de afgelopen jaren in Mexico toegenomen. Criminele bendes proberen zo hun rivalen te intimideren. In juni 2021 werden op de verkiezingsdag twee hoofden en andere menselijke resten achtergelaten bij stembureaus in de grensstad Tijuana.
In heel Mexico zijn sinds 2006, toen de regering het leger inzette om drugskartels te bestrijden, meer dan 340.000 mensen vermoord. In 2018 trad president Andres Manuel Lopez Obrador aan. Hij beloofde het land te pacificeren met een minder confronterende aanpak van de georganiseerde misdaad, die hij omschrijft als “knuffels, geen kogels”. Die nieuwe aanpak heeft echter nog niet geleid tot minder bloedvergieten: 2022 ligt op schema om het jaar met het hoogste naoorlogse moordcijfer af te sluiten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
cherson
‘Niets aan de hand’: pro-Russische gouverneur ontkent wateroverlast, terwijl achter hem de boel blank staat
-
Oekraïne probeert door te breken op drie plaatsen: ‘Strijd zal zeer bloederig zijn’
Het lijkt er steeds meer op dat het langverwachte Oekraïense tegenoffensief van start is gegaan. De Oekraïense troepen proberen volgens de Amerikaanse denktank ‘Institute for the Study of War’ door te breken in drie sectoren, waarvan de bekendste wellicht Bachmoet is. -
PREMIUMEnergierekening
Hans woont op 28 vierkante meter en heeft laag gasverbruik: ‘Merk wel dat alles duurder is’
Hans de Vries (40) uit Amsterdam woont in een studio en is op sommige vlakken afhankelijk van zijn VvE. Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
PREMIUMMet video's
Gevolgen damdoorbraak: ‘Humanitaire ramp waar vooral de Russen van profiteren’
Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van de dambreuk, maar volgens militair deskundigen heeft Rusland het meeste voordeel van de verwoeste stuwdam in het zuiden van Oekraïne. Wat zijn de gevolgen? ,,Als dit met opzet is uitgevoerd, kun je spreken van een oorlogsmisdaad.’’ -
Zoey heeft langste hondentong ter wereld
Wie biedt meer? De 3-jarige Zoey staat sinds vrijdag officieel geregistreerd in het Guinness Book of Records als hond met de langste tong. De te kloppen lengte is 12,7 centimeter, iets langer dan een blikje cola dus.
-
Europees akkoord over migratie ‘scheelt niet slok op een borrel, maar een paar hele glazen’
-
-
-
PREMIUMGeldvraag
Banken vragen geld voor betaalrekening, maar bieden nauwelijks spaarrente: zo zit het
Elke maand gaan er een paar euro’s naar je bank voor het gebruik van een betaalrekening. Op jaarbasis kan dat best aantikken. ‘Waarom zijn de kosten van mijn bankrekening zo hoog’, vraagt lezer Jos Couwenberg zich af. In deze rubriek leggen we elke week een lezersvraag over geld voor aan een deskundige. -
PREMIUM
Filosoof over de kunst van het uitstellen: ‘Doe nooit een taak die morgen verdwenen kan zijn’
De meeste mensen stellen dat wat ze moeten doen uit en voelen zich daar dan schuldig over. Vooral niet doen, legt filosoof John Perry uit aan journalist en notoire uitsteller Saskia Smith. Een gestructureerde uitsteller krijgt volgens hem juist een heleboel voor elkaar omdat ze die andere dingen niet doen.