Zeeland krijgt zijn zin, België grijpt eindelijk in bij chemiebedrijf 3M om giftig PFAS
De Vlaamse overheid grijpt eindelijk in bij chemiebedrijf 3M nabij de Antwerpse haven. De productieprocessen waarbij het giftige PFAS vrijkomt, zijn per direct stopgezet. Dat is de enige manier om omwonenden te beschermen, stellen de Belgische autoriteiten. Ook in Zeeland leven er al jaren zorgen over de uitstoot door 3M.
Eerder deze week bleek na bloedonderzoek onder achthonderd omwonenden dat honderden mensen teveel van de chemicaliën in hun bloed hebben. Het goedje, dat lijkt op de GenX en de C8 van Chemours (DuPont) waarmee delen van Dordrecht eerder vervuild raakten, is niet afbreekbaar. Het kan zich in onder meer de lever ophopen en mensen ziek of onvruchtbaar maken.
3M kreeg dinsdag twee dagen de tijd om aan te tonen dat de fabriek in Zwijndrecht bij Antwerpen geen schadelijke stoffen meer zou uitstoten in de lucht of via lozingen in de Schelde. Dat is niet gelukt, oordelen het Departement Omgeving en het Agentschap Zorg en Gezondheid.
,,De betrokken productieprocessen tijdelijk stilleggen is momenteel dan ook de enige manier om er zeker van te zijn dat blootstellingsrisico’s voor de omwonenden niet verder toenemen”, stelt het departement daarop.
Zeeuwse zorgen
Niet alleen in Antwerpen zal het besluit met instemming zijn ontvangen. Ook in Nederland, met name Zeeland, leven er al jaren grote zorgen over de PFAS-uitstoot van 3M. Het chemiebedrijf loost de toxische stoffen onder meer in het water van de Schelde, waar ze uiteindelijk via de Westerschelde hun weg naar Zeeland en de Noordzee vindt.
Begin september stelde de provincie Zeeland Vlaanderen een ultimatum: Als de Vlaamse overheid niet uiterlijk in september actie tegen de PFAS-vervuiling van de Westerschelde zou nemen, moet het provinciebestuur naar de Belgische rechter stappen om de omgevingsvergunning van 3M in Zwijndrecht te laten vernietigen. De Zeeuwse Milieufederatie (ZMf) sloot zich daarbij aan.
Zeeland wijst er op dat 3M in Antwerpen beduidend meer PFAS mag lozen dan Chemours tegenwoordig nog in de Botlek. De vervuiling rondom Dordrecht leidde een jaar of vijf geleden tot een grote rel en maatregelen van de overheid. Samen met Duitsland, Denemarken, Zweden en Noorwegen probeert ons land inmiddels zelfs om tot een Europees verbod van PFAS te komen. Chemours probeert dat te voorkomen.
Blootstellingsrisico's
Nu lijkt Vlaanderen dus eindelijk in te grijpen. Desalniettemin wordt chemiebedrijf 3M niet volledig lamgelegd. Minstens een deel van de activiteiten kan doorgaan. Het gaat ook om een tijdelijke maatregel, stelt de Omgevingsinspectie.
,,Dit hoeft dan ook niet per definitie een langdurige impact te hebben op de tewerkstelling waarin 3M voorziet. Het wil echter wel zeggen dat 3M eindelijk bereid moet zijn haar verantwoordelijkheid op te nemen richting de omgeving en in het bijzonder haar werknemers.”
PFAS gebruikt voor pannen, kleding en cosmetica
Poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt en van nature niet in het milieu voorkomen, valt op de site van het RIVM te lezen. Voorbeelden van PFAS zijn het door het Dordtse Chemours berucht geworden GenX, maar ook PFOA (perfluoroctaanzuur) en PFOS (perfluoroctaansulfonaten). PFAS hebben zeer handige eigenschappen, ze zijn onder andere water-, vet- en vuilafstotend. Vandaar dat ze in talloze producten voorkomen, waaronder voedselverpakkingsmaterialen, antiaanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica.
De gevaren van PFAS zijn echter minstens zo groot: het materiaal breekt niet af en kan op die manier in het drinkwater en de voedselketen terechtkomen. Kleine hoeveelheden kunnen zich vervolgens steeds meer ophopen in het menselijk lichaam, met nadelige gevolgen voor bijvoorbeeld het immuunsysteem of de ontwikkeling van een ongeboren kind. Verder kan PFAS nier- en testiskanker veroorzaken, de lever beschadigen en het cholesterol beïnvloeden. Ook dieren kunnen gezondheidsschade ondervinden.
Bloedtesten
Eerder vandaag besliste de Vlaamse regering dat alle omwonenden in een straal van 5 kilometer rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht hun bloed kunnen laten testen. Circa 70.000 inwoners komen daarvoor in aanmerking.
De Schelde vormt daarbij de natuurlijke grens, zei Vlaams minister van Volksgezondheid, Wouter Beke. Antwerpenaren zijn daarmee voorlopig uitgesloten voor zo’n bloedtest. Een stuk van Hoboken op rechteroever valt wél binnen de straal van vijf kilometer, weet Antwerpse wethouder Els van Doesburg.
Schokkend
Ook bij Chemours in Dordrecht werden destijds bloedtesten bij omwonenden uitgevoerd. Dat gebeurde nadat het AD het bloed van een echtpaar dat 32 jaar naast de fabriek woonde, had laten testen. De uitkomsten waren schokkend. De man en de vrouw hadden een veel hogere concentratie van chemische stof C8 in het bloed dan de overheid voorspelde.
De giftige stof C8- een PFOA (zie kader boven) - werd door Chemours van 1970 tot 2012 gebruikt in zijn fabriek. Later lieten een kleine 700 inwoners van Sliedrecht zich testen.
Bekijk onze nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Dit gebeurde er vannacht
Amerikanen willen zware wapens leveren en soldaten verlaten Oekraïense leger
De Amerikaanse regering wil zeer waarschijnlijk toch geavanceerde raketsystemen aan Oekraïne leveren. Het gaat om mobiele artilleriesystemen die meerdere raketten tegelijk afvuren en die, afhankelijk van de munitie, een bereik hebben tot 300 kilometer. Dat is veel verder dan de wapens waarover het Oekraïense leger nu beschikt. -
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUM
Zwijndrecht stelt Chemours aansprakelijk voor schade door uitstoot van PFAS: ‘Actie kan niet uitblijven’
Na Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden, stelt ook Zwijndrecht Chemours aansprakelijk voor de schade die de gemeente heeft geleden, lijdt en mogelijk in de toekomst nog zal lijden vanwege de uitstoot van PFAS. ,,Actie kan niet langer uitblijven. Ik roep Chemours dringend op na te denken over alternatieven.” -
Navalni nog acht jaar in de cel
De Russische oppositieleider Aleksej Navalni moet nog acht jaar in de gevangenis blijven. De Russische rechtbank heeft dinsdag zijn hoger beroep verworpen en houdt vast aan de eerder gegeven straf. Navalni was in maart al veroordeeld voor het verduisteren van donaties.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Met video
Johnson: Rapport partygate stemt nederig, maar ik wil door
De Britse premier Boris Johnson neemt de volledige verantwoordelijkheid voor partygate, het schandaal rond de overheidsfeestjes en -borrels tijdens coronalockdowns, waar ook hijzelf voor beboet is. Van opstappen, zoals de oppositie wil, wil hij desondanks niets weten. Vandaag overhandigt topambtenaar Sue Gray het rapport over het schandaal. Ze concludeert dat er een cultuur was om regels te overtreden. -
Op de school van het bloedbad droegen kinderen hun mooiste kleren voor een speciale dag
Urenlang hebben familieleden in Texas in het ongewisse gezeten over het lot van de leerlingen van de basisschool in Texas, waar bij een schietpartij zeker negentien kinderen om het leven zijn gekomen. Sommigen vroegen zelfs hulp op sociale media in een wanhopige poging hun kinderen te vinden. Ziekenhuizen in de omgeving nemen dna-materiaal af van familieleden om zeker te zijn van hun band met de gedode kinderen.