WHO: ebola-uitbraak is internationale crisis

videoDe Wereldgezondheidsorganisatie WHO bestempelt de uitbraak van het ebolavirus in Congo als een internationale noodsituatie. Het virus verspreidde zich deze week naar Goma, een miljoenenstad aan de grens. 

Sinds augustus vorig jaar stierven er ongeveer 1600 mensen aan de gevolgen van besmetting met het dodelijke virus. Experts vreesden al maanden voor uitbreiding naar Goma, een grote stad aan de grens met Rwanda. 

Nu de situatie als internationale crisis wordt beschouwd, moet er meer hulp komen in het gebied. Ook worden er strengere maatregelen genomen bij grenscontroles en vaccinaties. 
Tot voor kort bleef het uitbraakgebied beperkt tot het oosten van Congo, plus enkele besmettingen in buurland Oeganda. 

Vijfde keer

Sinds 2005 is dit de vijfde keer dat de Wereldgezondheidsorganisatie een ‘internationale crisis’ uitroept. Eerder gebeurde dat bij de varkenspest (2009), polio (2014), ebola (ook 2014) en het zikavirus (2016). In 2014 stierven meer dan 11.000 mensen aan de uitbraak van ebola in Afrika. 

Volledig scherm
Een kind in Congo krijgt een vaccin tegen ebola. © REUTERS

Lees ook: De priester die Congo deze week in rep en roer bracht door het zeer besmettelijke ebola-virus naar de miljoenenstad Goma te brengen, is overleden.

  1. Wie heeft de branden gemeld en hoe zit het met de complottheorieën?

    Wie heeft de branden gemeld en hoe zit het met de complotthe­o­rieën?

    Brazilianen in het Amazonegebied kuchen in de rook vanwege de ergste bosbranden sinds tijden. De Braziliaanse president Bolsonaro zorgde voor internationale verbijstering met zijn suggestie dat niet boeren en grondspeculanten, maar internationale natuurbeschermingsorganisaties (ngo's) achter de branden zitten. Hij vermoedt opzet om zijn economische beleid zwart te maken. Vijf vragen over de huidige situatie in de Amazone