Wereldwijd minder executies, maar Egypte voltrok drie keer zo vaak de doodstraf
Het aantal executies wereldwijd is vorig jaar met ruim een kwart gedaald ten opzichte van 2019 en met 70 procent in de laatste vijf jaar. Steeds meer landen schaffen de doodstraf af. Maar de coronapandemie heeft achttien landen er niet van weerhouden toch executies uit te voeren. Dat staat in het jaarlijkse doodstrafrapport van Amnesty International.
De mensenrechtenorganisatie registreerde vorig jaar 483 executies. Dat is met uitzondering van landen als China, Noord-Korea en Syrië, waar deze cijfers ‘staatsgeheim’ zijn. De daling komt omdat steeds meer landen tegen de doodstraf zijn, en in beperkte mate omdat zaken vertraagd zijn door de coronacrisis.
De meeste executies (90 procent) zijn uitgevoerd in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Het gros daarvan komt op conto van Egypte, Iran, Irak en Saoedi-Arabië. Middelen om de doodstraf uit te voeren waren onthoofding, elektrocutie, ophanging, een dodelijke injectie en doodschieten met een vuurwapen.
Koploper
Waar in de meeste landen het aantal executies afnam, werd in Egypte de doodstraf drie keer zo vaak uitgevoerd (32 naar 107). Het land heeft daarmee Saoedi-Arabië afgelost als koploper in de regio. Alleen al in oktober en november werden in Egypte 53 mannen en 4 vrouwen geëxecuteerd. Ze werden ter dood veroordeeld voor politiek geweld, vaak na oneerlijke rechtszaken, ‘gedwongen’ bekentenissen en marteling.
Ook in andere landen gingen executies gewoon door. In het laatste half jaar dat Donald Trump president van de Verenigde Staten was, werden tien mensen geëxecuteerd.
,,Terwijl de wereld gefocust was op het beschermen van mensenlevens tegen corona, blijven sommige regeringen hardnekkig vasthouden aan de doodstraf en bleven ze ondanks alles executies voltrekken’, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.
Volgens de mensenrechtenorganisatie hadden terdoodveroordeelden weinig kans hun straf aan te vechten. Advocaten in de VS gaven aan dat ze niet goed onderzoek konden doen of cliënten persoonlijk konden ontmoeten , waardoor er geen eerlijk rechtsproces was. ,,De doodstraf is een weerzinwekkende straf en het feit dat landen tijdens een pandemie executies blijven voltrekken, laat zien hoe wreed het is’', zegt Callamard.
Dodencellen
,,Onder normale omstandigheden is het zwaar om te vechten tegen een executie, maar tijdens de pandemie kregen veel mensen in dodencellen geen persoonlijke juridische bijstand. Veel mensen die terdoodveroordeelden bijstaan, moesten zich blootstellen aan gezondheidsrisico’s. Het gebruik van de doodstraf onder deze omstandigheden is extra schokkend.’’
Volgens internationale wetgeving mag de doodstraf slechts worden gebruikt bij ernstige misdrijven, zoals moord. Maar veel landen houden zich daar niet aan. In Azië wordt de doodstraf ook opgelegd voor drugsdelicten, corruptie en godslastering.
Coronaregels
In Iran is het ingezet tegen dissidenten, demonstranten en leden van etnische groeperingen, terwijl China het niet naleven van de coronaregels soms ook met executie bestraft.
Het aantal opgelegde doodvonnissen (ten minste 1477) daalde vorig jaar wel met 36 procent. In 30 van de 54 landen die doodstraffen oplegden, nam Amnesty International een daling waar. Uitzonderingen waren Indonesië, waar het aantal doodvonnissen (117) toenam met 46 procent, en Zambia waar 119 doodstraffen werden opgelegd (18 meer dan in 2019).
,,Ondanks het voortdurende gebruik van de doodstraf door sommige regeringen, was het overall plaatje van 2020 positief’', zegt Callamard. ,,Het aantal bekende executies blijft afnemen, wat een doodstrafvrije wereld steeds dichterbij brengt. Wij blijven actievoeren tot de doodstraf overal, en voor altijd is afgeschaft.’'
Tineke schrijft met terdoodveroordeelden:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Hoe weet je of jij hoogbegaafd bent? Een expert legt uit wat de kenmerken zijn
Twee à drie procent van de bevolking is hoogbegaafd. Zij hebben een sterk ontwikkeld brein met een IQ van 130 of meer. Maar volgens specialisten ligt het werkelijke percentage nog veel hoger. Alleen: hoe weet je of je hoogbegaafd bent? Wij vroegen expert Tessa Kieboom om raad. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen. -
Standbeeld Britse oud-premier Thatcher kort na onthulling bekogeld met eieren
Een standbeeld van de voormalige Britse premier Margaret Thatcher in Engeland is, amper een paar uur nadat het was onthuld, bekogeld met eieren. Het incident vond gisteren plaats in Grantham, in het graafschap Lincolnshire, de geboorteplaats van de ‘Iron Lady’. Het standbeeld is nu beschermd met extra hekken en een bewakingscamera. -
McDonald’s was een grote hit in Rusland: ‘Personeel dat lachte én schone toiletten’
Na ruim drie decennia verdwijnen de gouden bogen van McDonald's uit het Russische straatbeeld. De Amerikaanse fastfoodketen heeft aangekondigd alle restaurants te verkopen. ‘Het is onmogelijk de crisis in Oekraïne te negeren.’ -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man.
-
Pakistan veroordeelt mannen ter dood die vrouw verkrachtten in bijzijn van kinderen
Een Pakistaanse rechtbank heeft twee mannen ter dood veroordeeld voor de verkrachting van een moeder in het bijzijn van haar jonge kinderen, een misdaad die het land schokte en protesten uitlokte. -
Virginia schaft als eerste zuidelijke staat de doodstraf af
Virginia heeft woensdag de doodstraf afgeschaft. Gouverneur Ralph Northam ondertekende de wet, die van zijn staat de 23ste maakt zonder executies. -
Voor het eerst in jaren weer commerciële vlucht vanuit hoofdstad Jemen
Voor het eerst in zes jaar is er weer een commercieel vliegtuig vertrokken uit Sanaa, de hoofdstad van Jemen. Dit wordt gezien als een grote stap voorwaarts in een vredesproces dat zelden zorgt voor verlichting in het bloedige conflict.