Brisbane, Australië.
Volledig scherm
Brisbane, Australië. © EPA

Wereldwijd meer dan 5000 betogingen voor het klimaat

Wereldwijd vinden vandaag, na een oproep van de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, meer dan 5000 evenementen plaats om actie te voeren voor het klimaat. Van Sydney en Seoel tot Sao Paulo, vaak door scholieren. Het hoogtepunt is een betoging in New York. Daar worden meer dan een miljoen leerlingen verwacht van 1800 scholen die klimaatspijbelen toestonden.

Een mars voor het klimaat in Brisbane, in Australië.
Volledig scherm
Een mars voor het klimaat in Brisbane, in Australië. © EPA

Ook in buurlanden van Nederland gaan mensen massaal de straat op om zich aan te sluiten bij klimaatprotesten. In het Duitse Freiburg (Baden-Württemberg) verzamelden zich volgens de politie naar schatting 17.000 mensen. Dat aantal kan nog oplopen.

Ook op veel andere plaatsen in Duitsland worden klimaatacties verwacht. Zo staat onder meer een manifestatie gepland bij de beroemde Brandenburger Tor in hoofdstad Berlijn. De organisatoren verwachten 10.000 deelnemers.

In het Belgische Antwerpen verzamelden zich 600 tot 800 activisten. Zij scandeerden slogans als ‘De planeet is te heet, de regering doet geen reet’ en ‘What do we want? Climate justice’. Later wordt ook nog een klimaatmars gehouden in hoofdstad Brussel. ,,We leggen het werk neer en gaan de op straat om onze politici eraan te herinneren dat de tijd dringt om de klimaatcrisis aan te pakken”, melden de organisatoren van de mars in Brussel. Die start om 13.30 uur. ,,Over de generaties heen slaan we de handen in elkaar: jongeren, volwassenen, grootouders.” 

De eerste acties hebben intussen ook plaatsgevonden in Oceanië. Onder meer in Vanuatu en Kiribati en op de Salomonseilanden kwamen kinderen op straat met de boodschap: ,,Wij zinken niet, wij vechten”. De atollen (ringvormige eilanden, gefundeerd op koraal) dreigen namelijk een van de eerste slachtoffers te worden van de stijging van het zeepeil door de klimaatopwarming.

In Australië zijn in tientallen steden acties gepland. Niet alleen scholen, maar ook bedrijven moedigen hun personeel aan om deel te nemen.

Greta Thunberg

Greta Thunberg, die opriep tot de acties, is in New York waar maandag een VN-Klimaattop plaatsvindt.
Volledig scherm
Greta Thunberg, die opriep tot de acties, is in New York waar maandag een VN-Klimaattop plaatsvindt. © AFP

De wereldwijde klimaatstaking, ditmaal een actieweek, komt er naar aanleiding van een VN-klimaattop die maandag in New York plaatsvindt. Daar zal een honderdtal staats- en regeringsleiders aanwezig zijn. Van hen wordt verwacht dat ze duidelijkheid verschaffen over hoe ze hun klimaatplannen willen verwezenlijken. 

Morgen is er eerst een klimaattop voor jongeren, waaraan onder anderen de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg deelneemt. De actieweek loopt tot en met 27 september. 

Wetenschappers zijn het erover eens dat de wereld tegen 2050 CO2-neutraal moet zijn, willen we de opwarming van de aarde beperkt houden tot 1,5 graden. 

Brisbane, Australië.
Volledig scherm
Brisbane, Australië. © EPA
Bangkok.
Volledig scherm
Bangkok. © AFP
Bangkok.
Volledig scherm
Bangkok. © AFP
Hong Kong.
Volledig scherm
Hong Kong. © AFP
New Delhi, India.
Volledig scherm
New Delhi, India. © AP
Melbourne, Australië.
Volledig scherm
Melbourne, Australië. © Getty Images