Volledig scherm
Plasticafval in de Middellandse Zee. © EPA

Wereld Natuur Fonds: Plastic afval verstikt Middellandse Zee

De mediterrane landen beheren hun plastic afval slecht, waardoor ze de zee steeds meer vervuilen. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF). ,,De Middellandse Zee is aan het verstikken in plastic afval’’, zegt de organisatie, die vakantiegangers oproept om deze zomer hun goede gewoontes mee te nemen op vakantie.

In het nieuwe rapport ‘Stop de Plastic tsunami: hoe mediterrane landen hun zee kunnen redden’ evalueert WWF alle mediterrane landen en hun prestaties in de aanpak van plasticvervuiling van productie tot consumptie.

Uit het rapport blijkt dat elk jaar 0,57 miljoen ton plastic de Middellandse Zee invloeit - dat is het equivalent van 33.800 plastic flessen per minuut. En die plasticvervuiling zal volgens de organisatie blijven groeien, met een verwachte verviervoudiging van de productie van plastic afval in de regio tegen 2050.

Kustactiviteiten zijn verantwoordelijk voor de helft van het plastic dat de zee binnenkomt. Elke dag verzamelt elke kilometer kustlijn meer dan 5 kilo plastic afval. Het Turkse Cilicië heeft de hoogste kustlijnvervuiling van de Middellandse Zee. Tot de meest vervuilde kustlijnen behoren enkele belangrijke toeristische bestemmingen zoals Barcelona, Tel-Aviv, Valencia, de baai van Marseille en de kust van Venetië. 

‘Eigen drinkbeker mee’

Daarbij komt nog dat veel landen die al problemen hebben met hun afvalbeheer ook grote hoeveelheden afval importeren, zegt WWF. Daarom vraagt de organisatie iedereen die deze zomer naar de Middellandse Zee trekt, om plastic voor eenmalig gebruik zoveel mogelijk te vermijden. Bijvoorbeeld door geen rietjes, plastic roerstaafjes of wegwerpbekers te gebruiken en je eigen drinkbeker mee te nemen. 

WWF roept verder iedereen op om de internationale petitie te ondertekenen voor een globaal akkoord tegen plasticvervuiling van de oceaan. De petitie verzamelde al meer dan 500.000 handtekeningen. 

  1. Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Dit meisje (6) wordt het ‘mooiste kind ter wereld’ genoemd: ‘Ik ben sprakeloos’

    Het leven van een 6-jarig Russisch meisje is in korte tijd volledig veranderd. Alina Yakupova werd door haar volgers uitgeroepen tot ‘mooiste kind ter wereld’, waarna diverse media het verhaal oppikten. Het resultaat laat zich raden: Yakupova wist in geen tijd meer dan 22.000 volgers te verzamelen op Instagram en intussen is ze vastberaden door te groeien tot één van de meest gevraagde kindmodellen ter wereld.