Bezoekers aan een wapenbeurs.
Volledig scherm
Bezoekers aan een wapenbeurs. © EPA

Wapenhandel stijgt wereldwijd bijna 5 procent; VS op nummer 1

De wereldwijde wapenhandel is vorig jaar met 4,6 procent gestegen. De omzet van de honderd grootste wapenfabrikanten kwam in 2018 uit op 420 miljard dollar, omgerekend zo'n 380 miljard euro, meldt het Stockholm Instituut voor Internationaal Vredesonderzoek (Sipri).

De groei van de wapenhandel kwam vooral door de Amerikaanse markt. Maar liefst 43 Amerikaanse ondernemingen behoren bij de 100 grootste wapenbedrijven. Fabrikanten uit de Verenigde Staten zijn, met een omzet van 246 miljard dollar, goed voor 59 procent van de markt. Dat is een stijging van 7,2 procent in vergelijking met het jaar daarvoor. De Amerikaanse fabrikanten profiteerden vooral van het besluit van de regering-Trump om het leger te moderniseren.

Rusland staat op plek twee als grootste wapenproducent, met een aandeel van 8,6 procent van de markt. Dat is net iets meer dan het Verenigd Koninkrijk (8,4 procent). Op plek vier staat Frankrijk met 5,5 procent. 

Te weinig informatie 

Daarbij moet worden opgemerkt dat China buiten beschouwing is gelaten, omdat over dat land te weinig informatie beschikbaar is. Het instituut schat in dat zo'n drie tot zeven Chinese bedrijven in de top honderd zouden staan van grootste wapenfabrikanten. 

In de lijst van 2018 staan 27 Europese bedrijven. Ze zijn samen goed voor 24 procent van de wereldwijde wapenverkoop. Het gaat om acht Britse bedrijven, zes Franse, vier Duitse en twee Italiaanse. In de lijst staan ook een Pools, Spaans, Zweeds, Zwitsers en Oekraïens bedrijf. Nederland komt niet voor in de lijst. 

Sinds 2009 is het Amerikaanse Lockheed Martin steevast de grootste wapenleverancier. Dat bedrijf is goed voor 11 procent van de wereldwijde omzet.