Paus: Urbi et Orbi op een leeg Sint Pietersplein.
Volledig scherm
PREMIUM
Paus: Urbi et Orbi op een leeg Sint Pietersplein. © Videostill

Wanhoop in Italië: Wéér 969 nieuwe slachtoffers, waarom zitten we binnen als het toch niet helpt?

dagboek ItaliëDe coronapandemie blijft een ravage aanrichten in Italië. Het aantal slachtoffers op één dag is hoger dan ooit. Paus Franciscus vraagt in een indrukwekkend gebed op het Sint Pietersplein God de pandemie te stoppen. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome.

Zoals elke dag wachtte ik vrijdag rond 18.00 uur op de nieuwe cijfers van de Protezione Civile, ze kwamen wat eerder dan gebruikelijk. Hoopvol pakte ik mijn telefoon om het pushbericht van Corriere della Sera te bekijken.: 969 nieuwe slachtoffers, was de kille boodschap.

Ik voelde tranen prikken achter mijn ogen. Een mokerslag. Na een week waarin het aantal besmettingen en het aantal slachtoffers zich leek te stabiliseren en zelfs wat leek te dalen, kwam die boodschap hard aan. Heel hard. Ik kón even niet meer. Het was teveel. Dat bij dat getal de vijftig slachtoffers van Piemonte van de dag ervoor waren opgeteld en dat het dus ‘maar’ om 919 nieuwe coronadoden ging, was een onbetekenend detail.

  1. Het is fijn om het eeuwige geruzie over voetbal weer te horen bij de bar
    PREMIUM

    Het is fijn om het eeuwige geruzie over voetbal weer te horen bij de bar

    Dit weekend stroomde het Piazza del Duomo in Milaan vol met demonstranten. Ze zijn de veiligheidsmaatregelen zat en willen terug naar wat ooit normaal was. Terug naar rondlopen waar, wanneer en met wie je maar wil. Schouder aan schouder en zonder mondkapje in de meest getroffen regio van Europa. Burgemeester Scala van Milaan is bezorgd, de cijfers laten zien dat het aantal slachtoffers in Lombardije weer stijgt. Hij stuurde de politie op ze af. Het oude normaal is nog ver weg. Correspondent Angelo van Schaik bericht vanuit Rome. Lees hier alle eerdere afleveringen.