Wales maakt einde aan ‘corrigerende tik’: slaan van kinderen vanaf vandaag verboden
videoIn Wales is vanochtend vroeg de zogenoemde ‘smacking ban’ in werking gegaan. Vanaf vandaag is het verboden om kinderen te slaan. De regio is de tweede in het Verenigd Koninkrijk die een dergelijk verbod invoert: Schotland ging Wales in 2020 al voor.
Tot vandaag werd het ouders in Wales toegestaan hun kinderen te slaan zolang het een ‘redelijke straf’ was, aldus de Britse Kinderwet van 2004. Ouders riskeren nu een strafblad als ze het toch wagen hun kinderen een pak slaag te geven.
Mensen die zien dat een ouder of verzorger fysiek straft, wordt gevraagd contact op te nemen met de sociale dienst of de politie, zo melden diverse Britse media. De overheid zegt dat de politie en het OM twee tests zullen uitvoeren alvorens tot actie over te gaan: is er bewijs, en is het in het publieke belang om in te grijpen. Ook kijken ze naar het belang van het kind.
Strafblad
De wetswijziging is bedoeld om een einde te maken aan de verdediging van ‘redelijke straf’ die sinds de Victoriaanse tijd van kracht is. Elke vorm van fysieke straf tegen kinderen - schudden, slaan - is vanaf nu verboden. De wet geldt voor iedereen die zich in Wales bevindt, ook bezoekers. Wie zich niet aan de nieuwe regels houdt, riskeert een arrestatie, een aanklacht voor mishandeling en mogelijk ook een strafblad.
De overheid van Wales, die geleid wordt door labour, noemde de nieuwe wet ‘historisch'. Critici, waaronder de conservatieven, zijn evenwel bezorgd dat ouders door de wet gecriminaliseerd worden en dat deze een ‘Stasi-cultuur’ zou creëren waarbij mensen buren die hun kind ‘disciplineren’ aangeven en zelfs valse beschuldigingen doen.
De zogenoemde ‘corrigerende tik’ is in Nederland sinds 2007 niet meer toegestaan. Wereldwijd zijn lijfstraffen voor kinderen in 63 landen verboden. Zweden was het allereerste land in de wereld dat zo'n verbod invoerde. In 1966 schrapte dat land de wet al die lijfstraffen toestond; in 1979 voerde het een wet in die dit ook expliciet verbood. Finland was het tweede land in de wereld, in 1983; Noorwegen volgde in 1987 - hoewel een lichte ‘voorzichtige pets’ tot 2010 nog wel mocht.
Bekijk onze meest bekeken nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Presidentskandidaat Mike Pence niet vervolgd om geheime documenten in zijn huis
-
Trump belooft bij verkiezingswinst einde aan automatisch staatsburgerschap voor kinderen ongedocumenteerde migranten
Donald Trump heeft dinsdag beloofd dat als hij in 2024 opnieuw tot president wordt gekozen, hij een einde maakt aan het automatische staatsburgerschap voor in de VS geboren kinderen van ongedocumenteerde migranten. Trump deed in 2018 dezelfde belofte toen hij nog president was, maar ging toen niet over tot actie. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. -
Waarom de pedagogische tik al jaren strafbaar is
Opvoeden is geen makkelijke taak. Maar dat is geen excuus om zo nu en dan een corrigerende tik te geven, omdat je geen andere manier meer ziet om een conflict met je kind op te lossen. Een corrigerende tik geven is bovendien strafbaar in Nederland. Waarom is een tik zo onacceptabel, en hoe reageer je dan wél op je kind als hij een grens overschrijdt? -
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
Vakantie voor de boeg? Haal voor vertrek de stekkers uit de stopcontacten, draai kranen dicht en zorg vooral dat je huis er bewoond uitziet. Dat adviseert Ilona Snaterse-Leidelmeijer, politievrijwilliger gespecialiseerd op het gebied van preventie.
-
PREMIUM
Huilen: teken van zwakte of genetisch bepaald? ‘Traankanaal zit lager bij mannen’
-
-
-
Amnesty: Iran executeert drie keer zoveel mensen om drugsmisdaad
Iran heeft dit jaar al drie keer zoveel mensen geëxecuteerd vanwege drugsmisdaden dan rond dezelfde tijd van het jaar in 2022, aldus Amnesty International vrijdag. Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn in 2023 ten minste 173 mensen opgehangen nadat zij in ,,systematisch oneerlijke processen” werden veroordeeld voor drugsgerelateerde misdrijven. -
met video
Op zoek naar het perfecte plaatje in New York: duizenden komen af op ‘Manhattanhenge’
Duizenden inwoners en toeristen kwamen dinsdag naar Manhattan om ‘Manhattanhenge’ te zien. Bij dit fenomeen is de zon tijdens de ondergang perfect uitgelijnd met de rechte straten van dit populaire stadsdeel in New York.