Volledig scherm
PREMIUM
© AFP

Wachten op nieuw bloedbad in Amerika: ‘Ik begrijp wel dat ze leraren bewapenen’

Het is vandaag precies twintig jaar na het bloedbad op Columbine High School en eigenlijk is nog altijd niets gedaan om zulke tragedies te voorkomen. Schrijver Hans Klis maakte zich zorgen om zijn in de VS geboren zoon en probeert de Amerikaanse liefde voor wapens te begrijpen.

Het gebeurde op 20 april 1999, maar in Nederland drong het pas een dag later door - zo ging dat in die tijd. Er was een schietpartij geweest op een school in Littleton, Colorado, berichtte Twee Vandaag. De beelden waren al een dag lang op de grote Amerikaanse zenders te zien geweest. Getraumatiseerde tieners, getuigen met bloed op hun kleding, ambulancemedewerkers in actie.

De naam van de school waar twaalf leerlingen en een docent werden vermoord, Columbine High School, is sindsdien in het Amerikaanse én internationale collectieve geheugen gegrift. Er is een wereld vóór en een wereld ná Columbine, de eerste school shooting die breed uitgemeten werd op tv en zo de maat der dingen werd als het gaat om geweld op Amerikaanse scholen.

  1. Rus draait volledig door, probeert medepassagier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing
    Video

    Rus draait volledig door, probeert medepassa­gier te wurgen en overlijdt zelf kort na landing

    Een doodenge vlucht gisteren voor passagiers van een Russische lijnvlucht van Moskou naar Simferopol, gelegen op de Krim. Nadat het toestel was opgestegen draaide een passagier volledig door. De man probeerde een vrouwelijke medepassagier te wurgen, bedreigde de crew en medereizigers en riep dat iedereen dood zou gaan. De doorgedraaide passagier raakte zwaargewond. De piloten besloten direct terug te vliegen naar Moskou, waar de man na aankomst vrijwel direct overleed.