Waarom Donald Trump zo’n haast heeft en flinke ruzie op Twitter maakt
VIDEODonald Trump is weer op oorlogspad. De president dreigt in tijdnood te komen wanneer de problemen door het coronavirus aanhouden. Waarom heeft hij zo'n haast de pandemie te beëindigen?
Het was weer twitteroorlog in het Witte Huis gisteravond. Donald Trump schoot meer tweet-raketten af dan gebruikelijk want niet alleen China en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) werden onder vuur genomen, Trump hekelde heel specifiek diverse gouverneurs van Amerikaanse staten die hardop betwijfelen of het wel zo slim is om nu al de lockdown af te bouwen terwijl verschillende besmettingscurves nog maar net pieken of dat nog moeten doen.
De reden van het offensief ligt een half jaar in de toekomst: de presidentsverkiezingen. Trump stond er goed voor met een sterkere economie dan ooit, zoals hij zelf altijd benadrukt, maar lijkt nu toch met de dag nerveuzer te worden nu massale werkloosheid door het coronavirus zich aandient en zijn grote trots, economie, aan het krimpen is.
‘President Trump is wanhopig om de quarantainemaatregelen te beëindigen en het land weer op de been te brengen’, aldus een commentator. Trump eiste om die reden vorige week ook ‘totale autoriteit’ om de economie te heropenen terwijl hij die volgens de grondwet helemaal niet heeft. Dat erkende hij later ook wel weer. Het woord is aan de staten, zoals ook de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, Pete Hoekstra, pas nog uitlegde.
Paniek
Trumps tweets van vannacht wijzen toch op twijfel of hij tijd genoeg heeft om de boel weer op orde te krijgen. De president zei letterlijk dat gelijkgestemde demonstranten (tegen de lockdown) die anderhalvemetermaatregelen nogal provocerend negeerden ,,zeer verantwoordelijke mensen lijken te zijn”. In Michigan, Ohio, North Carolina en Virginia werden demonstraties gehouden tegen verplicht thuisblijven.
Ook extreemrechtse organisaties manifesteren zich. Ze voelen zich aangetast in hun constitutionele vrijheden en zwaaien daarbij met Zuidelijke vlaggen. Trump vindt zelf ook dat sommige staten te ver gaan met maatregelen in de strijd tegen het virus, al gaat hij dan weer niet zo ver het thuisblijven expliciet af te keuren. Wat dat betreft is de president de laatste maanden nogal vaak van standpunt veranderd.
Het draait ook nog steeds om de schuldvraag. Terwijl tegenstanders benadrukken dat Trump in kritische weken bijvoorbeeld gewoon meetings met zijn achterban hield en een keer of zes ging golfen in plaats van het land beter voor te bereiden op wat ging komen, wijst de president weer naar China. Dat het dodental van de stad Wuhan plots was herzien bewees volgens hem ,,dat er veel vreemde dingen gebeuren” met betrekking tot de oorsprong van het nieuwe coronavirus.
Daarbij lijkt Trump ook bezig met een potje armpjedrukken met de populaire gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo. Die had zich maar beter moeten voorbereiden en moet nu niet zo zeuren over een gebrek aan bijvoorbeeld ademhalingsapparaten. ‘Cuomo zou meer tijd moeten besteden aan het bestrijden van het virus, dan het klagen erover”, schreef Trump. New York krijgt verreweg het meeste geld, de meeste hulp en de meeste medische middelen, aldus Trump.
Cuomo, net als Trump een New Yorker, is niet op zijn mondje gevallen en schiet net zo hard terug. Hij noemde Trump iemand die graag voor de muziek uitliep en nam de president eigenlijk niet meer serieus. ,,De president zou meer tijd aan het land moeten besteden en minder aan zijn bedrijven en luchtvaartmaatschappijen. Je hoeft mij niet uit te leggen dat ik een gouverneur ben.”
Een probleem is ook dat de Verenigde Staten ‘sociaal-democratische trekjes’ beginnen te vertonen, aldus de rechtervleugel van de Republikeinse Partij. Die spreekt er bij monde van senator Lindsey Graham schande van dat de nieuwe werkloosheidsuitkeringen de lonen voor de laag betaalde baantjes overstijgen. ,,Hier is het probleem", zo zei hij bij Fox News. ,,De werkeloosheidsuitkering in South Carolina is nu 23 dollar per uur. Er zijn veel kleine bedrijven die hun mensen niet meer betalen dan 16, 17 dollar.” Mocht de economische en gezondheidscrisis aanhouden dan moet er nog meer overheidsgeld naar werklozen en zieken gaan en daar heeft Trump weinig trek in. Het zou de economische groei schaden.
De Amerikaanse president verwacht dat het aantal doden in de VS door het coronavirus tussen de 60.000 tot 65.000 uitkomt. Eerdere voorspellingen gingen uit van minstens 100.000 sterfgevallen. Elke dode is er een te veel, benadrukte Trump tijdens een persconferentie in het Witte Huis. ,,Ik denk dat we hopelijk aanzienlijk onder de 100.000 blijven. Op dit moment gaan we waarschijnlijk richting 60.000, misschien 65.000", aldus de president. Het aantal geregistreerde coronapatiënten in de VS bedraagt ruim 700.000. Het aantal geïnfecteerden dat overleed aan het longvirus is de 37.000 gepasseerd, onder wie inmiddels meer dan 17.000 New Yorkers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vakantie met kleintjes
Vakantieleed: ‘Op dag drie gingen we plankgas naar huis’
Eindelijk is het moment daar: de zomervakantie! Lekker samen met de kinderen eruit, genieten van elkaar en de vrijheid. Maar dan blijkt alles tegen te zitten en kom je uitgeblust in plaats van uitgerust weer thuis. Deze week: Liesbeth Meijndert zat met twee zieke kinderen én noodweer op een Nederlandse camping. -
Johnson ontslaat doorgaans aan hem loyale minister Gove
De Britse premier Boris Johnson heeft woensdagavond minister Michael Gove van Huisvesting ontslagen, meldt de BBC. Gove wordt gezien als een politicus die loyaal is aan Johnson. Hij werkte nauw samen met Johnson aan de ‘Vote Leave’-campagne ten faveure van brexit. -
video
Trump claimt ‘volledige’ macht over opheffen lockdown en wast critici de oren
De Amerikaanse president Donald Trump bezit de volledige macht om de lockdown in de Verenigde Staten op te heffen, zelfs als de afzonderlijke staten dat niet willen. Dat heeft hij verklaard tijdens zijn dagelijkse coronabriefing. Daarin kregen critici van zijn crisisaanpak er ook flink van langs. -
Koken & Eten
Dit is waarom iedereen op Wimbledon aardbeien met slagroom eet
Wie aan Wimbledon denkt, denkt aan aardbeien. Met een flinke toef slagroom wordt het rode fruit al 145 jaar lang geserveerd op het Engelse tennistoernooi. Volgens experts zit er meer achter en beperkt de traditie zich niet alleen tot het evenement. -
PREMIUM
Ziekenhuizen VS moeten midden in coronacrisis personeel ontslaan en salarissen korten
Amerikaanse ziekenhuizen komen in zulke grote financiële problemen dat ze midden in een pandemie mensen ontslaan en dokterssalarissen korten.
-
Nationalisten in Noord-Macedonië betogen massaal tegen historische EU-deal met Bulgarije
In de Noord-Macedonische hoofdstad Skopje zijn zaterdag duizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen een ontwerpakkoord dat een historische ruzie met Bulgarije moet oplossen. De deal moet voor Noord-Macedonië de weg vrijmaken voor de onderhandelingen over toetreding tot de EU. -
PREMIUM
Nu alles duurder wordt: zo kick je af van alsmaar geld uit willen geven
We willen weer leuke dingen doen met ons geld: reizen, festivals. Maar tegelijkertijd moeten we gezien de inflatie op de kleintjes letten. Tijd om af te kicken van alsmaar méér willen, zeggen experts Erik Franck en Malaika Brengman: ,,Weet dat een aankoopimpuls in de praktijk na een kwartiertje overwaait.’’ -
Grieken weer boos op Turken, nu over Turkse toerismecampagne met Griekse sfeer
De hoogoplopende ruzie tussen Griekenland en Turkije over de zeggenschap in de Egeïsche Zee heeft zich uitgebreid naar het toerisme. Ankara probeert vakantiegangers te verleiden tot een bezoek aan zijn zuidwestkust via reclamespotjes onder de naam TurkAegean. Dat schiet veel Grieken in het verkeerde keelgat.