De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo met zijn woordvoerster Morgan Ortagus (voorgrond).
Volledig scherm
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo met zijn woordvoerster Morgan Ortagus (voorgrond). © AP

VS zetten twee Cubaanse VN-diplomaten het land uit

De Verenigde Staten zetten twee Cubaanse diplomaten bij de Verenigde Naties het land uit omdat ze de nationale veiligheid in gevaar zouden brengen. Dat heeft woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Morgan Ortagus gemeld. De beslissing komt kort voor de Algemene Vergadering van de VN dinsdag. Cuba noemt de uitwijzing ,,onverdedigbaar’’.

,,We hebben aan twee leden van de Cubaanse VN-missie gevraagd om het land te verlaten omdat ze zich bezighielden met activiteiten die de Amerikaanse nationale veiligheid in gevaar brengen’’, aldus Ortagus op Twitter. ,,De leden van de Cubaanse missie mogen bovendien Manhattan niet verlaten’’, waar het VN-hoofdkwartier zich bevindt. Die bewegingsvrijheid geldt ook voor diplomaten uit Iran, Noord-Korea, China, Rusland en Syrië.

In een mededeling meldt het State Department verder dat de Cubanen beschuldigd worden van ‘beïnvloedingsoperaties’, wat zou betekenen dat ze tactische informatie zouden hebben verzameld over een tegenstander of propaganda zouden hebben verspreid.

In een reactie noemt Cuba de uitwijzing ,,onverdedigbaar’’. ,,Ik verwerp met klem de onverdedigbare uitwijzing van twee functionarissen van de Cubaanse permanente VN-missie en de beperking van de bewegingsvrijheid voor de diplomaten en hun families’’, aldus minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodriguez op Twitter.

,,Zeggen dat deze mensen acties hebben uitgevoerd die niet bij hun functie passen is laster’’, zegt Rodriguez verder. Hij denkt dat de VS besloten hebben tot de uitzetting om de onderlinge relatie te verslechteren. ,,Zo willen ze ervoor zorgen dat we ons ambassadepersoneel terugtrekken en de diplomatieke banden verbreken.’’

Bekoelde relatie

De relatie tussen de VS en Cuba is bekoeld onder president Donald Trump, nadat zijn voorganger Barack Obama de diplomatieke betrekkingen met Cuba juist had hersteld in 2015. Onder meer de steun van Cuba aan het Venezolaanse regime zorgt voor spanningen.

Aangezien de hoofdzetel van de VN zich in New York bevindt, zijn de VS in principe verplicht om visa toe te kennen aan leiders die vergaderingen bijwonen of aan permanente vertegenwoordigers. Toch gebruiken de VS die verantwoordelijkheid om sancties op te leggen aan landen. Zo kreeg de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken in juli een visum met strenge beperkingen en mocht hij zich ook alleen binnen een beperkte zone rond het VN-gebouw in Manhattan bewegen.

Iran kondigde donderdag aan dat minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif vrijdag naar New York vliegt, maar liet niet weten of zijn visum deze keer ook gelimiteerd is.

 1. Een vriendelijke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd
  PREMIUM
  PROFIEL

  Een vriendelij­ke reus die op het verkeerde pad belandde: dit was George Floyd

  Er wordt steeds meer bekend over George Floyd (46), de Afro-Amerikaanse man die vorige week maandag om het leven kwam door politiegeweld in de Amerikaanse stad Minneapolis. Zijn leven kende pieken en dalen. Hoewel hij bekend stond als een veelbelovende sportman, belandde hij op het verkeerde pad en ging hij uiteindelijk de cel in voor een gewapende overval. De laatste jaren deed de ‘vriendelijke reus’ er alles aan om zijn leven weer op de rails te krijgen. Wie was George Floyd?
 2. Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Zwangere olifant bezwijkt aan ananas vol vuurwerk: ‘Ze had de schat van het bos moeten zijn’

  Dierenmishandeling in een Indiaas dorpje heeft een zwangere olifant vorige week het leven gekost. En dat van haar ongeboren jong. ,,Haar onderkaak was gebroken en ze kon niet meer eten’’, klinkt het. De arme dikhuid kreeg van boze dorpelingen in de regio Attappadi een ananas gevuld met vuurwerk aangeboden. Toen het dier erop kauwde, explodeerde de vrucht met daverende kracht. En met dodelijke afloop.