VS sturen ‘onofficiële delegatie’ naar Taiwan
De Amerikaanse president Joe Biden stuurt woensdag een onofficiële delegatie van voormalige hoge functionarissen naar Taiwan als signaal van steun. Het democratisch geregeerde Taiwan staat al geruime tijd onder toenemende druk van het vijandige China, dat het eiland wil inlijven.
De regering in Taipei heeft bekendgemaakt dat oud-senator Christopher Dodd en oud-onderministers van Buitenlandse Zaken Richard Armitage en James Steinberg woensdagmiddag (lokale tijd) landen in Taiwan.
De 23 miljoen inwoners van het eiland leven met de constante dreiging van een inval door het autoritaire communistische regime in Beijing, dat het eiland als een afvallige provincie beschouwt en meermaals heeft gezworen het te zullen innemen. China gebruikt diplomatieke, economische en militaire druk om Taiwan internationaal te isoleren en maakt op hoge toon bezwaar als landen delegaties naar Taiwan sturen of officieel betrekkingen met het eiland aanknopen.
In het afgelopen jaar is de militaire dreiging vanuit China aanzienlijk toegenomen. De Chinese luchtmacht dringt haast op dagelijkse basis het Taiwanese luchtruim binnen met straaljagers en bommenwerpers. Maandag werd dat gedaan door een recordaantal van 25 toestellen van de Chinese luchtmacht.
Betrekkingen met Taiwan
Washington erkent de regering in Beijing sinds 1979 als de machthebber in China. De Amerikanen hebben echter altijd betrekkingen gehouden met Taipei. Het Amerikaanse parlement heeft daarnaast een wet aangenomen die de verkoop van verdedigingswapens aan Taiwan voorschrijft. De Verenigde Staten hebben zich ook altijd uitgesproken tegen plannen van China om Taiwan met geweld in te lijven.
De delegatie van woensdag wordt naar Taiwan gezonden op de dag dat de wet rond de wapenverkoop aan Taiwan 42 jaar oud wordt. Joe Biden stemde destijds als senator ook nog voor de wet. De delegatie is ook het gevolg van een nieuwe richtlijn van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat nu het zenden van zwaardere delegaties naar Taiwan toestaat.
Onder Bidens voorganger Donald Trump was er al veel toenadering tussen Taipei en Washington terwijl de betrekkingen tussen de VS en China aanzienlijk verslechterden. Een harde koers ten opzichte van China is een van de weinige punten waarover de Democraten en de Republikeinen het met elkaar eens zijn.
Toch zal Biden de Chinezen niet te zeer tegen de haren in willen strijken. Zijn klimaatgezant John Kerry bezoekt woensdag nog China in de hoop de internationale doelstellingen voor het tegenhouden van klimaatverandering te verhogen, ondanks de toenemende spanningen tussen de Verenigde Staten en China. ,,We hebben grote onenigheid met China op een paar belangrijke punten, absoluut”, zei Kerry tegen CNN. ,,Maar het klimaat hoort daar los van te staan.”
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Topoverleg in Alaska
VS: Acties China bedreigen wereldwijde stabiliteit
Bepaalde acties van China vormen een bedreiging voor de wereldwijde stabiliteit. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken donderdag gezegd bij de aftrap van het topoverleg tussen de Verenigde Staten en China in Anchorage in de Amerikaanse staat Alaska. ,,China’s acties bedreigen de op regels gebaseerde wereldwijde stabiliteit’’, stelde hij. -
Met video
Kerkgangers Californië overmeesteren schutter: één dode en vier zwaargewonden
Zonder de “uitzonderlijke heldenmoed” van enkele kerkgangers had de schietpartij bij een presbyteriaanse kerk in Laguna Woods, Californië, zondagmiddag (lokale tijd) nog veel ernstiger kunnen aflopen. Het aantal slachtoffers bleef volgens de politie beperkt tot één dode en vier zwaargewonden, omdat de schutter snel werd overmeesterd door enkele onverschrokken kerkgangers. -
PREMIUMmet video
Warmtepomp wordt kleiner en minder lelijk
Nederland moet massaal aan de warmtepomp. Maar zo klein zijn ze niet, dus waar laat je zo’n ding? En waarom zien die buitenunits eruit als een koelwagen? Een kijkje op de VSK Installatiebeurs. -
Taiwanezen laten naam massaal in Zalm veranderen voor gratis sushi
Opvallend veel Taiwanezen heten sinds kort ‘Zalm’ of zelfs ‘Zalm Gefrituurde Rijst’. Ze hebben namelijk massaal hun naam laten veranderen om in aanmerking te komen voor gratis sushi. De autoriteiten zijn de publiciteitsstunt van een restaurantketen spuugzat. -
PREMIUMMet video
Recordaantal vacatures: thuiswerken, tiny house en korte werkweek als lokkertjes
Een recordaantal vacatures staat open, waardoor werkgevers van alles uit de kast halen om personeel te werven. Maar is een scooter of een tiny house wel genoeg?
-
VS versoepelen reeks sancties tegen Cuba
De Verenigde Staten hebben maandag versoepelingen aangekondigd van restricties die waren ingesteld tijdens de regering van de vorige president Donald Trump. Het gaat onder meer om beperkingen van de immigratieprocedures, geldtransfers en luchtverbindingen. -
PREMIUMreportage
Een patatje voor Oekraïense vluchtelingen in Polen: ‘Mensen zijn gek op Hollandse snacks’
Nadat het Russische oorlogsgeweld in Oekraïne losbarstte, stelde Polen alles in het werk om vluchtelingen uit het buurland op te vangen. Maar aan de Poolse solidariteit met de Oekraïners blijken nu grenzen te zitten. ,,We komen er achter dat we nog een hele marathon moeten lopen.’’ -
Mijn bevalling
Esmee krijgt kind met mannenstel: ‘Toen mijn vliezen braken, kwamen ze meteen dweilen’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Deze week: Esmee Ros zette haar kind op de wereld in een meeroudergezin.