Volledig scherm
© Thinkstock

VS moet onderzoek doen naar de inzet van teken als biologisch wapen

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft het Pentagon opgedragen te onderzoeken of het ministerie van Defensie tussen 1950 en 1975 heeft geëxperimenteerd met het inzetten van teken en andere insecten als biologisch wapen. 

Chris Smith, een afgevaardigde van de staat New Jersey, is degene die het verzoek als eerste had neergelegd. Hij zei hiertoe geïnspireerd te zijn door ‘een aantal boeken en artikelen die suggereren dat er destijds significant onderzoek is gedaan bij overheidsfaciliteiten om teken en andere insecten te veranderen in biologische wapens.’ Deze activiteiten zouden dus eventueel zelfs de ziekte van Lyme hebben kunnen verspreid.

In een recent verschenen boek, Bitten: The Secret History of Lyme Disease and Biological Weapons wordt de ontdekker van Lyme -en specialist in biowapens- Willy Burgdorfer geïnterviewd. Samen met bestanden van onderzoek dat Burgdorfer in zijn laboratorium door de jaren heen heeft gedaan, vormt dit volgens Smith bewijs dat hij en andere specialisten in biowapens, teken met ziekteverwekkers hebben volgestopt. In die laboratoria werd onder andere onderzocht of deze ziekteverwekkers zware lichamelijke afwijkingen, ziekte of zelfs de dood tot gevolg zouden kunnen hebben bij potentiële vijanden.

Smith vroeg zich tijdens een debat, dat verbonden was aan zijn verzoek, af of er destijds ook met ziekte besmette teken zijn vrijgelaten. ,,De miljoenen mensen die lijden aan de ziekte van Lyme en andere door teken veroorzaakte ziekten hebben recht op de waarheid”, stelde de politicus. Smith hoopt dat dit onderzoek leidt tot het aanwijzen van een verantwoordelijke, maar ook tot een grotere erkenning van de ziekte van Lyme en -dat zou helemaal mooi zijn- een potentieel geneesmiddel. 

Lyme

De meest voorkomende ziekte die door teken wordt verspreid, is de ziekte van Lyme. Symptomen hiervan kunnen griep, spierpijn, gewrichtspijn, uitslag en zelfs gezichtsverlamming zijn. Als de ziekte niet wordt behandeld dan kan dat zelfs leiden tot artritis, problemen aan het zenuwstelsel en hartproblemen.

Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu worden hier in Nederland ongeveer een miljoen mensen gebeten door een teek. Ongeveer 2 op de 100 mensen krijgen de ziekte van Lyme na zo’n tekenbeet, zo’n 27.000 mensen per jaar. Per jaar zijn er 1000 tot 2500 mensen in Nederland die langdurig klachten houden.

Volledig scherm
De hotspots Lyme, per 100.000 inwoners (2018). © RIVM/Tekenradar
 1. Nieuwe uniform Amerikaanse Space Force onder vuur: ‘Belachelijk, in ruimte valt niks te camoufleren’

  Nieuwe uniform Amerikaan­se Space Force onder vuur: ‘Belache­lijk, in ruimte valt niks te camoufle­ren’

  De United States Space Force - een onlangs opgericht onderdeel van de Amerikaanse strijdkrachten dat verantwoordelijk is voor oorlogsvoering in de ruimte - heeft de looks van het nieuwe USSF-uniform bekendgemaakt, maar de outfit ligt nu al onder vuur op sociale media. Reden? Het best stoere pak is voorzien van een groenbruine camouflageprint. Belachelijk, vindt menigeen, want in de ruimte groeien geen bomen en valt er weinig te camoufleren.
 2. Uitgedroogde koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’
  video

  Uitgedroog­de koala drinkt water van asfalt: ‘Hij was te dorstig en wilde niet weg’

  Door de allesvernietigende bosbranden die Australië de afgelopen tijd teisterden zijn naar schatting een miljard dieren omgekomen waaronder ontelbare koala's. Nu sprake is van de eerste regenbuien, haasten uitgedroogde buidelberen zich naar plekken waar water beschikbaar is. De Australische Pamela Schramm trof in de deelstaat New South Wales een wel heel dorstig exemplaar aan op het asfalt van een autoweg. Het dier likte, met gevaar voor eigen leven, druppels op die op het wegdek waren blijven staan.
 3. Topdag autobeurs gekaapt door actievoerders die zich vast willen lijmen aan de auto's
  video

  Topdag autobeurs gekaapt door actievoer­ders die zich vast willen lijmen aan de auto's

  Actievoerders van de internationale klimaatbeweging Extinction Rebellion houden vandaag een grote protestactie op de voorlaatste - en drukste - dag van het Autosalon in Brussel. Zij verstoren de autobeurs door in wagens te kruipen en zich vast te ketenen. Maar hun plannen zijn nog extremer: ze willen zich ook vastlijmen aan auto’s en met nepbloed gooien. De politie heeft al verschillende actievoerders opgepakt.