Volledig scherm
Een andere geredde koala © REUTERS

Vrouw redt verbrande koala uit Australische vlammenzee

In Australië zijn indrukwekkende beelden uitgezonden van een koala die vlucht voor de bosbranden die het oosten van het land momenteel teisteren, maar niet lijkt te kunnen ontkomen aan de vlammen. Totdat een vrouw op het diertje af rent, haar shirt uittrekt, de nationale troetelbeer in het katoen wikkelt en meeneemt. Ze giet water over de brandplekken op het beestje. De koala likt ondertussen zijn wonden.

Het is een filmpje dat gelukkig relatief goed afloopt. Het dier is gered. De vrouw laat lokale media weten de koala naar het bekende koalaziekenhuis in Port Macquarie te zullen brengen. Daar worden de laatste tijd elke dag weer nieuwe dieren met brandwonden binnengebracht. Koala’s zijn te traag om het vuur voor te blijven. Hun instinct is niet om te vluchten, maar om bij gevaar hoog in een boom te klimmen, wat meestal einde verhaal betekent.

Experts lieten eerder al weten dat ze denken dat de helft van de koalapopulatie in New South Wales is omgekomen door de vele branden die gaande zijn in die deelstaat en Queensland in het oosten van Australië. In het reservaat rond Port Macquarie zijn alleen al naar schatting 350 van de 500-600 koala's overleden. In heel Australië zouden 50.000 à 100.000 van de nationale troetelbeertjes wonen. 

Tientallen branden

De oostkust van Australië gaat gebukt onder vele branden. Ruim 350 huizen zijn de afgelopen maand verwoest. Hittegolven en stevige winden maken de situatie er niet makkelijker op voor de 1400 brandweermannen die dagelijks vechten tegen tientallen branden. Zes mensen kwamen tot nu toe om het leven en zo’n 2,5 miljoen hectare is al verbrand. 

Ook de komende dagen is er geen verbetering in zicht. Verwacht wordt dat het kwik op vele plaatsen rond de 40 graden Celsius zal schommelen, wat gecombineerd met een droge lucht en windsnelheden van 65 kilometer per uur en meer het risico op nieuwe branden nog verder doet toenemen.

Het koala-ziekenhuis in Port Macquarie vangt koala’s op die door de branden gewond zijn geraakt. Bekijk hieronder de beelden.

NBC News on Twitter

"A woman rescued a badly burnt and wailing koala from an Australian bushfire on Tuesday. The koala was spotted crossing a road amongst the flames near Long Flat in New South Wales, on the eastern side of Australia. https://t.co/fStGSAzwkD"

Lees ook: Pakkend beeld: koala met verbrande rug beschermt jonkie tegen bosbranden.