Volledig scherm
De alt-right betoging in Washington bracht enkele honderden tegendemonstranten op de been. © REUTERS

Vooral tegendemonstranten bij alt-rightprotest in Washington

Een betoging van alt-right in de Amerikaanse hoofdstad Washington is overvleugeld door tegendemonstranten. Zondagavond kwamen in de buurt van het Witte Huis slechts zo'n twintig rechtsnationalisten bijeen. 

De gemoederen waren op momenten verhit, maar tot ongeregeldheden kwam het niet. Een grote politiemacht begeleidde de rechts-extremisten van de metro naar het goedgekeurde traject van hun betoging. De veiligheidsdiensten grendelden de locatie hermetisch af.

De alt-rightbetogers werden opgewacht door honderden tegendemonstranten, die zich al de hele dag in Washington hadden verzameld. De twee groepen werden door de politiemacht op afstand van elkaar gehouden. 'Keer terug naar huis, nazi's', riepen de tegenbetogers aan de versperring. En: 'Schande, schande, schande.' Op spandoeken stond te lezen: 'Stop racistische aanvallen' en 'Bied verzet tegen rechts'. Na een aantal speeches keerden de rechtsnationalisten ongeveer twee uur na aankomst huiswaarts.

De organisatoren van de alt-rightdemonstratie 'Unite the Right 2' hadden op zo'n vierhonderd betogers gerekend. De betoging stond oorspronkelijk gepland in Charlottesville in Virginia, maar daar werd geen toestemming voor verleend.

In Charlottesville liep vorig jaar een bijeenkomst van rechtsnationalisten uit de hand. Een rechtsextremist reed met zijn auto in op een groep tegendemonstranten. Een vrouw kwam daardoor om het leven en er vielen 35 gewonden.

Nu was er alleen een klein opstootje toen twee mensen zich tussen de tegenbetogers mengden, die T-shirts droegen waarmee ze de herverkiezingscampagne van VS-president Donald Trump steunden. Ze werden beledigd, geduwd en kregen water over zich heen. Stewards begeleidden de man en de vrouw naar de politie.