Volledig scherm
Luchthaven Stewart is niet echt berekend op vliegtuigen van het formaat A380 © REUTERS

Vliegveld heeft moeite met voor storm uitgeweken Airbus A380

Een Airbus A380 van Singapore Airlines, op weg naar New York, heeft door de winterstorm die in de VS woedt de wijk moeten nemen naar een ander vliegveld. Stewart International Airport is echter een stuk kleiner dan de eigenlijke bestemming, luchthaven Kennedy, wat voor een aantal praktische problemen zorgde.

Het New Yorkse Kennedy Airport zag zich de laatste dagen genoodzaakt om, wegens forse sneeuwval, een groot aantal start- en landingsbanen te sluiten. Voor de uit Frankfurt, Duitsland, afkomstige A380 reden om uit te wijken naar het ruim 120 kilometer verderop gelegen Stewart, in New Windsor.

De landingsbaan van Stewart International is lang genoeg om het reusachtige passagierstoestel tot stilstand te laten komen, maar de rest van het vliegveld is duidelijk niet berekend op een toestel van dit formaat. Zo past het vliegtuig met een spanwijdte van bijna 80 meter bijvoorbeeld niet in de gates.

Passagiers moesten daarom via een verrijdbare trap het toestel verlaten. Eenmaal op het asfalt zagen de reizigers zich genoodzaakt door de sneeuw en storm te ploeteren naar het hoofdgebouw. Eenmaal aangekomen, werden ze met bussen naar hun eindbestemming gebracht.