Oplichtster Gina H. kreeg in hoger beroep de maximumstraf
Volledig scherm
Oplichtster Gina H. kreeg in hoger beroep de maximumstraf © HLN.BE

Vlaamse meesteroplichtster Gina (63) krijgt maximumstraf: ‘Ze is als de pest’

De Vlaamse meesteroplichtster Gina H. (63), die bijna 700.000 euro aftroggelde van haar slachtoffers, heeft in hoger beroep de maximumstraf van tien jaar cel gekregen. Ze deed onder meer alsof ze geld inzamelde in de strijd tegen terrorisme.

H. zocht de afgelopen jaren als ‘onderzoeksrechter Geneviève Vanderdonckt’ contact met verschillende mensen om geld in te zamelen. Ze wilde met het geld de strijd tegen terrorisme opvoeren. De vrouw heette eigenlijk Gina H. en was helemaal geen onderzoeksrechter. De vrouw, die al meermaals voor oplichting werd veroordeeld, haalde wel bijna 700.000 euro op van nietsvermoedende slachtoffers.

Gina H. verzon de laatste jaren de meest bizarre verhalen om haar slachtoffers geld afhandig te maken. Zo gaf ze zich in de loop van de jaren 90 uit voor het nichtje van de Belgische topindustrieel Jan De Clerck, van wie zoon Antony was ontvoerd. Zestien slachtoffers maakte ze toen wijs dat ze geld nodig had om de rekening met 1 miljoen euro losgeld te deblokkeren. De Antwerpse kreeg in 2010 zeven jaar cel. Na haar vrijlating  vestigde ze zich in een groot appartement in Knokke. Daar gaf ze zichzelf de titel van onderzoeksrechter.

Rolex

Gina H. werd eerder al veroordeeld tot een celstraf van drie jaar, maar het Openbaar Ministerie ging in beroep. Ook Gina zelf ging in beroep. De vrouw zei dat ze in de gevangenis ‘niet kon genezen’ en wilde dus zo snel mogelijk vrijkomen. Maar in het hoger beroep kreeg ze de deksel dus op haar neus. 

De procureur-generaal in België wilde veel strenger straffen en vorderde de maximumstraf van tien jaar. ,,Zij is als de pest en moet van straat, zo lang mogelijk. Ze kwam nog maar net vrij en toen begon het meteen opnieuw. De maat is vol”, motiveerde de procureur-generaal zijn beslissing.

Het hof van beroep volgde de vordering van het Openbaar Ministerie en heeft een celstraf van tien jaar uitgesproken en een boete van 1600 euro opgelegd. Daarnaast is onder andere een Rolex-horloge in beslag genomen. 

Haar schoonzoon stond ook terecht. Hij werd in eerste aanleg nog vrijgesproken, maar kreeg nu zes maanden cel. Bij wijze van protest weigerde de vrouw vandaag in het hof te verschijnen om haar straf te horen.