De triomf van Boris Johnson: een regering van het volk.
Volledig scherm
De triomf van Boris Johnson: een regering van het volk. © Getty Images

Vijf lessen die we kunnen trekken uit Britse verkiezingsuitslag

De Britse premier Boris Johnson heeft bij de verkiezingen in Groot-Brittannië de benodigde meerderheid behaald om zijn brexitdeal ongestoord door het parlement te loodsen. Vijf lessen die we kunnen trekken uit Londen.

1. Brexit gaat door. Het referendum van drie jaar geleden liet nog ruimte voor discussie. Deze uitslag niet. Boris Johnson zette slim in op het regelen van brexit en krijgt daarvoor nu een overweldigend mandaat van de Britse kiezer. De grootste zege voor de Tory’s sinds die van Margaret Thatcher in 1987. Duidelijk ook voor de andere EU-landen. De details van de brexitdeal kunnen nu worden uitonderhandeld. In Boris Johnson heeft Groot-Brittannië een machtige premier die garant staat voor verrassingen.  

2. Labour is weggevaagd. Een onduidelijk standpunt over brexit (een splijtzwam in de partij) en een nooit echt aansprekende leider, Jeremy Corbyn, leidden tot een verlies van 59 zetels en daarmee een historische nederlaag, de zwaarste sinds 1935. De ‘rode muur’ -ofwel de onneembaar geachte Labourbolwerken in het noorden van Engeland- is gesloopt. De arbeiders van de oude staal- en mijngebieden hebben gestemd voor de gevestigde orde uit het zuiden. De aangeschoten Corbyn stapt nog niet op maar heeft zichzelf al wel afgemeld als leider voor de volgende verkiezingen. Labour moet kiezen, het blijkt slecht reizen met de extreem linkse bagage van Jeremy Corbyn. 

3. De Liberaal-Democraten, de meest uitgesproken partij tégen brexit, deden het beroerd en verloren en passant hun leider Jo Swinson die de kiezer nooit aansprak en zelfs haar eigen zetel niet kon behouden. Een nieuwe leider voor de Lib-Dems dus.

4. Schotland wordt en heeft een enorm probleem. De kloof met Engeland is gigantisch. Schotland stemde massaal op de nationalistische SNP en tegen brexit. Met Boris Johnson in Londen zal de roep om een nieuw referendum, om Schotse onafhankelijkheid, groeien.

5. Hoezo klimaat. De Britse groenen komen er eigenlijk niet aan te pas. Bijna 3 procent van de landelijke stemmen hebben ze gehaald en ze zijn beloond met slechts 1 zetel. Vergelijk met de SNP in Schotland die vier procent van de stemmen haalden en die omzet in 48 zetels. Zo werkt het districtenstelsel.

Kijk hier naar de overwinningsspeech van Boris Johnson: