Volledig scherm
Bij dit artikel was oorspronkelijk een foto geplaatst van een Nederlandse vrouw die een Zensations e-sigaret rookt. De Zensations e-sigaret wordt alleen op de Nederlandse markt verkocht. Er is niet vastgesteld dat een verband bestaat tussen de Zensations e-sigaret en de dodelijke slachtoffers in de VS. En daarom hebben we die foto verwijderd. © Getty Images

Vijf doden in één week door e-sigaret in VS

Het aantal mensen dat is overleden door gebruik van e-sigaretten in de VS is gestegen naar 47, meldt de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC. Een week geleden waren er nog 42 dodelijke slachtoffers. Eerdere onderzoeken van de gezondheidsorganisatie wezen uit dat een product in de psychoactieve stof THC de boosdoener is.

De slachtoffers komen uit 25 verschillende staten en zijn tussen de 17 en 75 jaar oud. Het aantal patiënten met klachten ten gevolge van vaping - het ‘roken’ van e-sigaretten - is gestegen naar 2290 gevallen. Een week geleden telde het CDC (Center for Disease Control) nog 2172 zieken. 

THC

De oorzaak is, volgens het CDC, vitamine E acetaat. Dit is een synthetisch bereide stof die voorkomt in THC, de psychoactieve stof in marihuana. Het CDC waarschuwt dat mensen nooit e-sigaretten met THC moeten roken. Ook adviseren ze alleen producten van erkende fabrikanten te gebruiken. Verder is nog veel onbekend over de gevaren het roken van e-sigaretten. Hier wordt voortdurend onderzoek naar gedaan. 

,,Wij denken dat vitamine E acetaat wordt gebruikt om cannabisolie te verdunnen, zodat er meer van het product kan worden verkocht en dus meer geld kan worden verdiend”, zegt Victoria Derbyshire van het CDC.

Verbod

Dat mensen overlijden door gebruik van e-sigaretten lijkt beperkt te blijven tot Noord-Amerika, maar ook enkele Nederlanders kampten met klachten na het vapen. Nederlandse longartsen pleiten mede daarom voor een verbod op de e-sigaret. Ook het veelgehoorde argument dat velen door het gebruik van e-sigaret zouden stoppen met het roken van traditionele sigaretten klopt niet, volgens  Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT): ,,De vaak gehoorde opmerking dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk zou zijn is op geen enkel wetenschappelijk bewijs gebaseerd. Het lijkt er daarnaast op dat slechts een enkeling er zo in slaagt om te stoppen met roken.’’

Bij dit artikel werd eerder een foto geplaatst van een e-sigaret van Zensations. Dat wekte onbedoeld de indruk dat er een verband bestaat tussen de e-sigaret van Zensations en de dodelijke slachtoffers. Dat is niet aangetoond en om die reden is de foto verwijderd.