Via deze kunstgrepen blijft technologie uit het Westen naar Rusland stromen ondanks sancties: ‘Russische raketten zitten vol westerse onderdelen’
De Russische wapenindustrie is onderhevig aan zware westerse sancties. Maar toch draaien de fabrieken op volle toeren en slaagt Moskou er nog steeds in om nieuwe tanks en raketten produceren. Het Oekraïense leger blijft bovendien westerse elektronische componenten ontdekken in wapens die door Russische soldaten aan het front zijn achtergelaten. Hoe is dit mogelijk?
“Zonder westerse technologie zou het Russische leger de oorlog tegen Oekraïne niet kunnen voeren zoals het dat al maanden doet”, zegt James Byrne van de Britse denktank RUSI (Royal United Services Institute for Defence and Security Studie). Byrne en zijn team hebben de Russische toeleveringsketens voor militaire hightechonderdelen bestudeerd en komen tot een ontstellende conclusie. “Cruciale onderdelen van veel Russische raketten komen uit het Westen”, klinkt het.
De Russische wapenindustrie was al onderworpen aan sancties na de annexatie van de Krim in 2014. Rusland heeft vervolgens geanticipeerd op het feit dat het Westen de sancties nog zou aanscherpen na de inval in Oekraïne. Zo hebben Russische staatsbedrijven grote hoeveelheden elektronische componenten ingevoerd voordat de oorlog begon. Volgens RUSI gebeurde dat veelal via draaischijf Turkije. Veel Russische zakenlieden hebben speciaal daarvoor in dat land bedrijven opgericht.
Lees verder onder de foto.
Maar sinds de Russische invasie van Oekraïne is de toevoer van westerse onderdelen helemaal niet gestopt. Integendeel. In de eerste zeven maanden van de oorlog kwam volgens persbureau ‘Reuters’ voor minstens 2,6 miljard dollar (2,4 miljard euro) aan elektronische componenten in Rusland terecht. Minstens 777 miljoen dollar (714 miljoen euro) daarvan kan gelinkt worden aan onderdelen van westerse ondernemingen. Het gaat onder meer om onderdelen van Amerikaanse techbedrijven zoals Intel, Advanced Micro Devices (AMD) en Texas Instruments, maar ook om producten van bijvoorbeeld het Duitse Infineon.
Toen westerse landen sancties oplegden, was de hoop groot dat de productie van kruisraketten en andere wapens op korte termijn onmogelijk zou zijn voor de Russische agressor. “Tot nu toe is die hoop niet uitgekomen”, zegt András Rácz, Rusland-expert bij de Duitse Raad voor Buitenlandse Betrekkingen (DGAP). “Rusland ontvangt nog steeds microprocessoren en halfgeleiders via derde landen”, verklaart hij aan RedaktionsNetzwerk Deutschland (RND)
Azië
Sinds de zomer worden in Rusland ook aanzienlijk meer producten uit India en China ingevoerd dan voorheen. Er vinden steeds meer vrachtvluchten tussen China en Rusland plaats. Verschillende Chinese luchtvaartmaatschappijen, waaronder Air China en China Eastern Airlines, hebben al passagiersvliegtuigen omgebouwd tot vrachtvliegtuigen, zo heeft ‘RND’ ontdekt.
Hongkong blijkt dan weer het nieuwe toevluchtsoord geworden te zijn voor Russische bedrijven die anders door de sancties nauwelijks zaken kunnen doen. Russen die in de VS of Europa wonen, hebben nepbedrijven opgericht om elektronische componenten met behulp van vervalste documenten en via Azië naar Rusland te brengen.
Lees verder onder de foto.
Huishoudelijke apparaten
Maar er is nog een manier waarop westerse elektronica in Russische wapensystemen terechtkomt. Zo heeft RUSI een lijst met 600 westerse elektronische componenten bestudeerd die zijn aangetroffen in Russisch wapentuig in Oekraïne. Veelal blijkt het om standaardonderdelen te gaan die ook in huishoudelijke apparaten worden gebruikt en daarom niet onder de sancties vallen.
Mobiele telefoons, laptops en soortgelijke producten zijn bewust niet door het Westen gesanctioneerd om de mensen in Rusland de kans te geven zich over de oorlog te informeren buiten de staatsmedia om. Zo komen elektronische componenten Rusland binnen zonder dat de sancties worden geschonden. Sommige onderdelen worden vervolgens gebruikt om raketten, tanks en andere wapens te bouwen.
De grote hoeveelheden elektronische componenten die Rusland aan het begin van de oorlog importeerde, raken volgens waarnemers wel steeds meer op. Maar de Russische wapenindustrie kan dus duidelijk niet worden lamgelegd door sancties, hoogstens afgeremd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Bredase Edin G. door VS op zwarte lijst gezet, waar Poetin ook op staat: ‘Iedereen weet waar hij zit’
De internationale klopjacht op de vermeende drugsbaron Edin G. gaat onverminderd door. De Verenigde Staten hebben de Bredase Bosniër vorige week op de zwarte lijst gezet, dezelfde waar ook Vladimir Poetin op staat. Dat betekent dat hij geen zaken meer kan doen in de VS of met Amerikaanse bedrijven en personen. -
Minstens 13 doden bij politie-actie in Rio de Janeiro, onder wie beruchte bendeleider
Bij een politie-inval in een sloppenwijk in de buurt van Rio de Janeiro zijn donderdag tenminste 13 mensen omgekomen. Onder de doden is een beruchte leider van een drugsbende uit het noorden van Brazilië die sinds 2019 voortvluchtig was, aldus de plaatselijke politie. ,,Er zijn 13 doden, twee mensen zijn gearresteerd en een grote hoeveelheid wapens is in beslag genomen”, vertelde politiewoordvoerder Fabricio Oliveira op een persconferentie. -
PREMIUM
Europese leiders lijken elkaar plots te verdringen voor een bezoek aan China: wat is er aan de hand?
De Spaanse premier Pedro Sánchez gaat volgende week op bezoek bij Xi Jinping, Emmanuel Macron een week later. De Franse president laat zich bovendien vergezellen door Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie. Nochtans ziet de Verenigde Staten, een NAVO-bondgenoot, China als economische én mogelijk militaire dreiging. Waarom willen de Europese leiders plots naar China? Wat hopen ze te bereiken op het geopolitieke schaakbord? -
eigen tuin eerst
Zevenblad in de tuin? Bestrijden is een lastige klus
Zevenblad. Als dat in je tuin groeit ben je niet blij. Het woekert als een gek. Zo kom je er vanaf volgens tuingoeroe Romke van de Kaa. -
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.”
-
PREMIUM
Nederlandse tiener verdacht van aanslag op kantine Belgische voetbalclub: ‘Wilde mijn neefje helpen’
De 18-jarige Nederlander Saverio B. stond woensdag in België terecht voor een aanslag met een vuurwerkbom op de kantine van het jeugdcomplex van voetbalclub Beerschot. Samen met zijn neefje spoot hij in graffiti op de zijgevel een dreigement naar een jeugdspeler van Beerschot, van wie de oudere broers in het drugsmilieu zitten. Saverio B. kwam met een opmerkelijke vraag naar de rechtbank.Antwerpen -
-
-
Video en foto's
Betoging tegen waterreservoir in Zuidwest-Frankrijk loopt volledig uit de hand: tientallen gewonden
Vuur, zwarte rook, molotovcocktails, vuurwerk en traangas. Bij botsingen tussen naar schatting 6000 betogers en de oproerpolitie bij het dorp Sainte-Soline in het westen van Frankrijk, zijn meerdere (zwaar)gewonden gevallen, ook onder de politie. -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking.