Verzet tegen junta Myanmar verenigt zich in een ‘regering van nationale eenheid’
Tegenstanders van de militaire machthebbers in Myanmar hebben aangekondigd een ‘regering van nationale eenheid’ te vormen. Daarin nemen verdreven parlementsleden, protestleiders en mensen uit etnische minderheden plaats. Het is een gezamenlijke poging het militaire bestuur te beëindigen en de democratie in het land te herstellen.
De militairen grepen de macht op 1 februari en sloten onder anderen regeringsleider Aung San Suu Kyi op. De Nobelprijswinnares had in november de verkiezingen gewonnen, volgens het leger met fraude. De gedetineerde politica staat ook op de lijst van regeringsleden van de eenheidsregering en zou daarvan op de hoogte zijn.
Myanmar is de afgelopen maanden het toneel van grootschalige protesten, die hardhandig worden neergeslagen. Veiligheidstroepen hebben volgens lokale organisaties meer dan zevenhonderd mensen gedood.
Politieke leiders van onder meer de partij van Suu Kyi proberen de wereld duidelijk te maken dat zij het legitieme gezag zijn. Zij zoeken internationale steun en erkenning, zoals dat ook gebeurde bij de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaido. ,,Wij zijn de democratisch gekozen leiders van Myanmar”, aldus Sasa, de minister van internationale samenwerking in de eenheidsregering.
Opofferen
,,Verwelkom alstublieft de regering van het volk”, zei de doorgewinterde activist Min Ko Naing in een video waarin de eenheidsregering werd aangekondigd. Hij erkende dat er nog veel moet gebeuren. ,,We proberen dit van de grond te krijgen en zullen veel moeten opofferen.”
Tegenstanders van de staatsgreep zochten de samenwerking met etnische minderheidsgroepen om het verzet tegen de militaire junta te versterken. De minderheden voeren al decennialang een gewapende strijd voor meer autonomie in de grensgebieden.
Hoewel het niet duidelijk was of de politieke minderheidsorganisaties formeel lid waren geworden van de alliantie, was de benoeming van prominente leden een bewijs van een gezamenlijke strijd tegen het leger.
Diplomatiek
De stap komt aan de vooravond van een diplomatiek initiatief van ASEAN, de organisatie van landen in Zuidoost-Azië, om de crisis in Myanmar te bezweren. De landen houden naar verwachting volgende week een top.
De militaire junta, waartegen westerse landen sancties hebben ingesteld, heeft nog niet gereageerd. De generaals verwerpen elke vorm van buitenlandse bemoeienis. Veiligheidstroepen hebben sinds de militaire overname februari minstens 726 demonstranten en omstanders gedood, volgens de Assistance Association for Political Prisoners. De protesten en moorden gaan dagelijks door.
Bekijk onze trending nieuwsvideo’s in onderstaande playlist:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
Update/video
Twaalf landen, waaronder Nederland, halen uit naar leger Myanmar: ‘Staak het geweld’
De defensiechefs van twaalf landen, waaronder Nederland, hebben in een gezamenlijke verklaring het dodelijke geweld door het leger tegen ongewapende burgers veroordeeld. ,,Een professioneel leger volgt internationale gedragsnormen en is verantwoordelijk voor het beschermen, niet schaden, van de mensen die het dient”, schrijven ze. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
Macron en Netanyahu willen samenwerken tegen Iran
De Franse president Emmanuel Macron en de Israëlische premier Benjamin Netanyahu hebben donderdag aangekondigd ,,samen te werken” tegen de ,,destabiliserende” activiteiten van Iran in het Midden-Oosten. Ook willen ze een front vormen tegen de ,,steun” van Teheran aan Rusland in zijn offensief in Oekraïne. -
Getest: Dit is de beste vrijstaande vaatwasser
Wat is de beste vrijstaande vaatwasser? En welke heeft de beste prijs-kwaliteitverhouding? De Consumentenbond geeft antwoord.
-
Bloedige dag in Myanmar: 82 demonstranten gedood
Bij demonstraties in de stad Bago in Myanmar zijn vrijdag zeker 82 mensen om het leven gekomen. Het was één van de bloedigste optredens van de veiligheidstroepen in Myanmar tegen de pro-democratische demonstranten sinds de machtsgreep van het leger op 1 februari, waarbij de gekozen regering van Aung San Suu Kyi werd verdreven. -
-
-
Tienermeisje gedood door haai in rivier Australië: ‘Ze wilde zwemmen met een groep dolfijnen’
Een 16-jarig meisje is zaterdag overleden in West-Australië nadat ze was aangevallen door een haai tijdens het zwemmen in de Swan-rivier. Dat melden de lokale autoriteiten. Het is de eerste fatale haaiaanval in die rivier sinds het overlijden van een jongetje in 1923. -
Ministerie roept Nederlanders in getroffen gebied in Turkije op zich te registreren
Buitenlandse Zaken roept Nederlanders die in het getroffen gebied in Turkije verblijven op zich te registreren voor de informatieservice van het ministerie, om zo op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen rondom de aardbevingen in het land. Daarnaast heeft het ministerie ook een liveblog geopend met updates.